Heathrow više nije najprometniji aerodrom u Evropi

0

Londonski aerodrom Heathrow objavio je danas da više nije najprometniji aerodrom u Evropi. Titulu koju je dugo držao tokom pandemije od njega je preuzeo pariški aerodrom “Charles de Gaulle”.

Londonski aerodrom navodi da su zbog smanjene potražnje za letenjem izgledi za promet putnika sljedeće godine dodatno smanjeni, prenosi Reuters.

Naime, Heathrow je u srijedu objavio da očekuje da će 2021. godine opslužiti 37 miliona putnika, smanjujući tako junsku procjenu za 41 posto. Tada se očekivalo da će aerodrom u 2021. godini imati promet od 63 miliona putnika.

Pariz prednjači

Aerodrom u saopćenju navodi kako je tokom pandemije pariški aerodrom “Charles de Gaulle” imao najveći promet putnika u Evropi i tako preoteo krunu Britancima, kriveći za to britansku vladu jer nije uvela režim brzog testiranja putnika koji bi pomogao da se putovanja intenziviraju.

Reuters navodi kako će ovo biti veliki udarac za globalne trgovačke ambicije Velike Britanije i to u trenutku kada joj je povezanost sa ostatkom svijeta najpotrebnija budući da za dva mjeseca prekida svoje veze s Evropskom unijom.

Veliki gubici

Londonski aerodrom navodi i da su gubici u prvih devet mjeseci bili 1,5 miliona funti usljed smanjenja broja putnika. Ovaj broj smanjen je samo u posljednja tri mjeseca za 84 posto.

Međutim, likvidnost aerodroma je jaka i on ima dovoljno rezervi gotovine za narednih 12 mjeseci čak iako se potpuno obustavi putovanje, rečeno je.

D. Hadžić