Hastori nisu uspjeli preuzeti kontrolu u Grammeru

0

Bosanska porodica Hastor nije uspjela u namjeri da poveća svoj utjecaj u velikom njemačkom proizvođaču dijelova za automobile, Grammeru, piše BiznisInfo. 

Na dugo očekivanom godišnjem generalnom zasjedanju dioničara održanom u srijedu, 24. maja, Hastori nisu imali većinu i zbog toga nije usvojen njihov prijedlog da imenuju svoja tri člana u Nadzorni odbor kompanije.

Hastori su, osim imenovanja svojih predstavnika u Nadzorni odbor, tražili i smjenu menadžmenta kompanije za koju tvrde da može biti mnogo profitabilnija.  

Hastori preko svojih kompanija Cascade i Halog imaju 23 posto vlasništva u Grammeru, a skupštinama obično prisustvuje manje od 50 posto predstavnika dioničara, zbog čega se vjerovalo da bi mogli imati većinu.

No, o ovog puta, burna dešavanja su animirala dioničare pa su prisutni bili predstavnici 67,32 posto kapitala, zbog čega Hastori nisu imali većinu i njihovi zahtjevi nisu usvojeni.

Predstavnici bosanske porodice osporili su odluke koje su usvojene na generalnoj skupštini.

Oni su optužili menadžment Grammera za manipulaciju tržištem kojom je olakšano kineskoj firmi Ningbo Jifeng da poveća svoj udio u Grammeru.

Kinezi, koji podržavaju trenutni menadžment, sada imaju 15,1 posto vlasništva. Oni su uvedeni u vlasničku strukturu upravo kako bi se smanjio utjecaj Hastora.

Cijela skupština dioničara protekla je u međusobnim optužbama dvije strane, a debata je trajala osam sati. 

Nijaz Hastor ni njegovi sinovi Kenan i Damir nisu bili prisutni na skupštini. 

(Autor: BiznisInfo)