Hartman: Opštine Jezero, Šipovo i Jajce imaju velike turističke potencijale

0

Opštine Jezero, Jajce i Šipovo mogu mnogo da ponude u zajedničkom razvoju turizma za šta su potrebni marketing, infrastruktura i strategija, rekla je ambasador Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Hartmanova je danas posjetila opštinu Jezero i sa načelnikom Snežanom Ružičić razgovarala o turističkoj saradnji lokalnih zajednica.

– Veliko bogatstvo ovog kraja su jezero, planina i vrelo Plive. Potrebni su im marketing i infrastruktura, ali sa zajedničkom saradnjom i dobrom strategijom postoji veliki potencijal za ove prostore – rekla je Hartmanova novinarima.

Ružičićeva je potvrdila da su opštine Šipovo, Jezero i Jajce jedna cjelina kada je riječ o projektima turizma i ekologije.

– Ove opštine povezuje rijeka Pliva koja mora da bude čista i plovna. Možda u budućoj saradnji obnovimo spomenike austrougarske kulture ili radimo na turističkim potencijalima kao što je uskotračna pruga između ovih opština – navela je Ružičićeva.

Ona je dodala da ove opštine imaju mnogo zajedničkih tema, te da za projekte mogu zajedno aplicirati prema evropskim i drugim fondovima.

Hartmanova je danas razgovarala i sa članicama Udruženja žena “Jezerka”, a obišla je i Ambulantu porodične medicine Jezero, objekat Željezničke stanice iz austrougarskog perioda, kao i nekoliko lokaliteta, ostataka iz vremena austrougarske.

Srna