Haos u Njemačkoj, stali vozovi i avioni

0

Putnici u Njemačkoj danas su suočeni sa novim problemima u prevozu zbog istovremenog štrajka “Deutsche Bahna” i “Lufthanse”.

Deutsche Welle navodi da je “Deutsche Bahn”, nacionalni željeznički prevoznik, saopštio da saobraća svega 20 posto vozova na velikim razdaljinama. Navodi se da štrajk, koji je organizovao sindikat GDL, pogađa i regionalni i prigradski željeznički saobraćaj.

Pored njih na obustavu rada odlučilo se i kabinsko osoblje “Lufthanse” u Frankfurtu, gdje se nalazi najprometniji aerodrom u Njemačkoj.

Zbog ovog štrajka otkazano je oko 600 letova, a iz “Lufthanse” je saopšteno da zbog njega ispašta do 70.000 putnika. Navodi se da je današnji 24-sati štrajk šesti po redu u koji su u posljednjih nekoliko mjeseci stupile mašinovođe i drugi radnici na željeznici zbog spora oko plata i radnih sati.

Sindikat GDL traži da se broj radnih sati smanji sa 38 na 35 sedmično bez umanjenja plata.

Nakon višenedjeljnih pregovora GDL je odbio prijedlog da do smanjivanja broja radnih sati sa 38 na 36 dođe postepeno do 2028.

– Štrajkovati umjesto da se pregovara je neprihvatljivo – kazao je za Bild Folker Vising, ministar saobraćaja u vladi njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Navodi se da je iz sindikata kabinskog osoblja “Lufthanse” (UFO) poručeno da njihov štrajk neće pogoditi samo aerodrom u Frankurtu, već i u Minhenu gdje se obustave letova očekuju sutra.

Ukupno bi u dva dana trebalo da bude otkazano 1.000 letova.

Sindikat UFO traži povećanje plate od 15 posto uz nove pregovore koji bi bili održani nakon 18 mjeseci, kao i jednokratnu pomoć od 3.000 eura za svojih oko 18.000 članova zbog posljedica inflacije, prenosi Kurir.