Haos na Kosovu: Hljeb poskupio 30 posto, čeka se novi skok cijena

0

Odluka vlade u Prištini o uvođenju carina od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH stupila je na snagu u srijedu, odmah po usvajanju, a već danas hljeb je u mnogim mjestima poskupio za 30 posto, javlja RTS.

Mjere kosovske vlade počele su da pogađaju male trgovine, i to prvo one koje nemaju zalihe. U tim radnjama je vidljivo povećanje cijena, dok veće trgovine još odolijevaju, jer i dalje imaju robu u magacinima.

Prepolovljeno je dopremanje robe pa će rafovi vjerovatno, brzo biti ispražnjeni. Međutim, kako se navodi, i u tim većim radnjama doći će do drastičnog povećanja cijena, prenosi RTS.

Snežana Sojević, trgovac iz Gračanice navodi da će sa dolaskom nove robe doći do poskupljenja.

– Narod je revoltiran, i ta poskupljenja će najviše pogoditi ljude koji žive ovde, a ne političare – rekla je Sojević.

Kako se navodi, hljeb je poskupio za 30 posto u mnogim sredinama na Kosovu jer je poskupilo brašno, skočila je cijena pšenice, ulja, kvasca, soli i šećera. Sadašnja cijena hljeba je između 40 i 50 centi.

PROČITAJTE JOŠ – Evo koliko je BiH izvezla (i koje) robe na Kosovo za 10 mjeseci 2018.

Potrošači su još nezadovoljni, ali se njihov glas još ne čuje. Osim što su podigli iznos takse, iz kosovske vlade upućen je i poziv potrošačima da u potpunosti bojkotuju robu iz centralne Srbije.

Podsjetimo, carine Kosova zabranit će uvoz na kosovsko tržište svih proizvoda na kojima piše „Kosovo i Metohija“, „Kosovo UMNIK“, „Kosovo 1244“, kao i svaku deklaraciju gdje se koriste samo imena gradova bez imena države Kosovo.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić kaže za “Blic” da je riječ o političkoj odluci i da ona predstavlja direktnu posledicu glasanja oko Interpola koja će dovesti do potpune trgovinske blokade između centralne Srbije i Kosova.

– Poslije ovoga više niko ne očekuje bilo kakav trgovinski promet jer će naši proizvođači biti nekonkurentni. Ovaj potez je direktna posljedica glasanja oko ulaska Kosova u Interpol i nema veze ni sa ekonomijom ni sa trgovinom, a još manje sa obrazloženjem koje je Hardinaj dao da Srbija uvodi vancarinske barijere – navodi Ljajić za Blic.

Povodom ovog poteza Prištine do sada se oglasila samo Federika Mogerini, visoka predstavnica EU, rekavši da očekuje da se carine povuku.