Hakeri tvrde da su napali Viber i ukrali podatke

0

Propalestinski hakeri koji sebe nazivaju “Handala Hack” tvrde da su hakovali Viber, i ukrali 740 GB podataka, uključujući izvorni kod, za koji sada zahtijevaju otkup od 8 bitkoina.

Na svom Telegram kanalu, Handala Hack je naveo da su ukrali preko 740 GB podataka, uključujući Viberov izvorni kod. Grupa zahtijeva otkup od 8 bitkoina, ili 583.000 dolara, za ukradene informacije.

Aplikacija Viber koja je predstavljena 2010. i koju je japanska multinacionalna kompanija Rakuten kupila 2014. za 900 miliona dolara, odgovorila je na tvrdnje hakera negirajući upad u njene sisteme ili kompromitovanje podataka, ali je potvrdila da je već pokrenula istragu kako bi provjerila da li je došlo do kršenja bezbjednosti, prenio je Kurir.

– Bezbjednost podataka naših korisnika je naš glavni prioritet – saopštila je kompanija.

Ako se potvrdi napad, ovo bi moglo biti jedno od najvećih kršenja bezbjednosti podataka u novijoj istoriji. Stručnjaci kažu da bi takva krađa podataka, koja potencijalno uključuje lične poruke, evidencije poziva, kontakt podatke i finansijske informacije, „mogla uništiti korisnike Vibera“.

Handala Hack je kontroverzna grupa poznata po napadima na izraelske entitete i saveznike Izraela. Grupa je aktivna od trenutka kada je pokrenula svoj Telegram kanal u decembru 2023. i pojavila se na Breach Forumima.

Grupa tvrdi da je napadala izraelsku infrastrukturu, pružaoce zdravstvenih usluga, društvene centre, tehnološke kompanije, medijske kuće i vojne podizvođače.

Korisnici aplikacije bi trebalo da budu oprezni i obrate pažnju na pokušaje phishinga, kao i da prate novosti u vezi sa navodnom krađom podataka sve dok Viber ne objasni situaciju i sve potencijalne rizike za korisničke podatke.