Hadžibajrić predstavio investicije od 24 miliona KM

0

Ova godina u Starom Gradu u znaku je velikih investicija i projekata koji će trajno uticati na kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici. Prema riječima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, od početka godine do danas realizovane su i započete investicije vrijedne oko 24 miliona KM.

Danas je za predstavnike medija održana prezentacija projekata u Starom Gradu, te prikazano da je od početka godine, samo u putnu infrastrukturu uloženo je skoro tri miliona maraka i sanirano 30 ulica.

Najznačajniji su svakakako četiri kapitalna projekta koje je Općina počela u martu ove godine, a to su izgradnja javne podzemne garaže, sportske sale, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i općinske zgrade. Ova četiri projekta vrijedna su skoro 14 miliona konvertibilnih maraka i svi će biti završeni do kraja ove godine, dok će sportska sala „Edhem Mulabdić“ početi sa radom već krajem ovog mjeseca.

Načelnik Hadžibajrić je danas kazao da je zadovoljan realizacijom projekata u Starom Gradu, te najavio kada će biti završeni.

„Prva javna podzemna garaža u Kantonu Sarajevu, investicija od skoro sedam miliona KM, bit će završena do sredine novembra, kao što je i planirano. Popločavanje višenamjenskog trga iznad garaže, površine nekih cca 2.500 m2, zavisit će od vremenskih uslova i nadamo se da nećemo imati problema. Naplaćivanjem usluga koje će nuditi garaža, Općina Stari Grad će biti u stanju otplaćivati, ne samo kreditno zaduženje za taj projekat, već i za ostala tri kapitalna koja smo počeli u martu ove godine,” kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da je za opremanje sportske sale izdvojeno dodatnih 45.000 KM i da će svečano otvaranje biti krajem septembra, dok će Dom zdravlja i općinska zgrada biti završeni također u novembru.

“Završili smo veliki projekat rekonstrukcije Ferhadije, a sljedeće sedmice počinjemo radove u ulici Štrosmajerova. I tu će se raditi uklanjanje podloge, zamjena vodovodnih instalacija i novo popločavanje,“ kazao je Hadžibajrić. Općina će ovaj projekat realizovati sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, a vrijednost radova je 550.000 KM.

„Četiri kapitalna projekta jesu bitni, ali na prezentaciji ste vidjeli meni možda bitnije infrastrukturne projekte rekonstrukcije kanalizacionih i vodovodnih mreža u Starom Gradu. Za to je ove godine sigurno utrošeno najmanje osam-devet miliona KM, jer nakon rekonstrukcije podzemnih instalacija, slijede i radovi asfaltiranja i potpunog uređenja ulica,“kazao je Hadžibajrić.

U rekonstrukciju kanalizacione mreže u starogradskim naseljima do kraja godine bit će uloženo više od 1,6 miliona maraka. Dosad su završeni veliki projekti u ulicama Kurtin sokak i Ispod Budakovića gdje će se raditi i druga faza, a najavljeni su još radovi u ulicama Berkuša velika i Abadžin put.

Među realizovani i najavljenim projektima u Starom Gradu su i tri škole: Muzička akademija gdje se radi kompletna restauracija, a projekat je vrijedan 650.000KM, OŠ“Saburina“ u kojoj je pri kraju rekonstrukcija vanjskih i unutarnjih dijelova, a radovi koštaju 450.000 KM, te najavljeno „utopljavanje“ OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ što je investicija od 550.000 KM.

Osim toga, u ponedjeljak počinje izgradnja velikog igrališta na Darivi. Gradit će se multifunkcionalno igralište koje će nositi naziv „Park prijateljstva“, a radove će finansirati Ambasada Švedske i Općina Stari Grad. Vrijednost investicije iznosi 180.000 KM. Igralište će se prostirati na 1.200 m2 i biti opremljeno dječijim mobilijarom i fitness spravama, a uredit će se i pješačke staze, te zasaditi sadnice ukrasnog drveća i grmlja.

U Starom Gradu su ove godine postavljena i prva solarna stabla, započeta izgradnja Muzeja Mersada Berbera, podstican razvoj plasteničke proizvodnje, pokretanje start-up biznisa, pružana podrška borcima, porodiljama, socijalno ugroženim, stipendirani učenici i studenti i drugo.

Na početku godine održani su sastanci sa građanima svih mjesnih zajednica, te se aktivno radilo na rješavanju problema koje su građani tada istakli kao prioritetne, među njima i uklanjanje ruševnih objekata.

Ibrahimu Hadžibajriću je u julu ove godine dodijeljeno priznanje Evropskog najnačelnika decenije za rezultate rada postignute na čelu Opžćine Stari Grad kojom rukovodi od 2008. godine.

Po završetku prezentacije Hadžibajrić je sa novinarima obišao uže starogradsko jezgro čime je ozvaničen završetak radova u ulici Ferhadija i najavljen početak rekonstrukcije ulice Štrosmajerova.