Hadžibajrić: Podijelit ćemo teret sa privrednicima i građanima

0

Gostujući danas u otvorenom programu TVSA, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ponovio je opredjeljenje ove općine da nastavi pomagati građanima, ali i privrednicima u ovoj općini kako bi što lakše podnijeli ekonomsku krizu koja svima prijeti usljed smanjenja prometa, zatvaranja objekata, radnji i drugog, zbog proglašenja stanja nesreće. 

Podsjetio je i na mjeru kojom će se olakšati poslovanje privrednih subjekata u Starom Gradu.

ibrahim hadžibajric

„Svim našim zakupcima smanjili smo cijenu zakupa općinskih poslovnih prostora za 50% sve do 30.04.2020. godine. Kolegij općinskog načelnika održava se gotovo svakodnevno, a sutra ćemo održati i novu sjednicu Općinskog štaba civilne zaštite gdje ćemo ponovo razmatrati situaciju i nove mjere. Moguće je da se ove mjere produže i poslije 30.aprila, zavisno od situacije. To je ono što Općina u ovom momentu može da uradi, da se odrekne dijela svojih prihoda u korist građana i privrede. Pozivam i ostale institucije da isto urade, da oslobode privredne subjekte plaćanja obaveza na određeni period jer se teret ove krize mora ravnomjerno rasporediti na sve,“ izjavio je Hadžibajrić.

Biće razmatrane i nove mjere

Dodao je da će Općinski štab civilne zaštite sutra razmatrati i nove mjere u cilju rasterećenja privrednika u Starom Gradu.

„Nećemo dozvoliti da sva šteta ide na privrednike. Ravnomjerno ćemo podijeliti teret sa privrednicima i građanima,“ poručio je Hadžibajrić.

Po pitanju podzemne garaže, gdje je građanima do kraja ovog mjeseca omogućen besplatan parking kako bi im se umanjili svakodnevni troškovi, načelnik Hadžibajrić je kazao da je i to mjera koja će možda biti produžena za još mjesec ili dva, u zavisnosti od razvoja situacije.