GV Zenica bez odluke o Zenicatransu

0

Vijećnici u Gradskom vijeću Zenica raspravljali su i o aktuelnoj situaciji u Zenicatransu. Tokom rasprave o aktulenoj situaciji u ovom preduzeću, direktor Darmin Terzić je istakao da je u posljednje vrijeme učinjeno jako puno na konsolidaciji ovog preduzeća. Napravljene su značajne uštede na gorivu, mazivima, gumama, rezervnim dijelovima.

Međutim, sve to nije bilo dovoljno da se ispoštuje potpisani reprogram duga sa Poreznom upravom od otprilike 120.000 maraka na mjesečno nivou pa je taj sporazum propao i računi preduzeća su blokirani.

Dodatne uštede moguće je napraviti nabavkom 10 minubuseva čije je servisiranje znatno jeftinije od velikih autobusa dvosovinaca i troosovinaca. Ovim dodatnim uštedama Zenicatrans bi mogao servisirati tekuće obaveze pa i onu od cca 40.000 maraka bilo prema Poreznoj upravi, bilo prema Gradskoj upravi.

Naime, Terzić je predložio dva rješenja problema ovog preduzeća. Prvo je da Gradska uprava bude garant prema Poreznoj upravi da će isplatiti obaveze, a drugi način je da Grad podigne kredit u iznosu od 3.350.000 maraka i otplati glavnicu, a onda bi preduzeće iz tekućeg poslovanja narednih sedam godina vraćalo ratu od cca 40.000 maraka.

Predsjednik Sindikata ovog preduzeća Huso Sarvan je u svom izlaganju dao punu podršku direktoru i istakao dobru saradnju na relaciji sindikat – direktor i zamolio vijećnike da podrže njihova nastojanja da riješe svoju sudbinu.

Nakon višesatne rasprave vijećnici nisu usvojili niti jedan od predloženih zaključaka tako da je sudbina Zenicatransa i dalje neizvjesna, javio je Zenicainfo.