Gutić u Boxmarku: Najavljeno ulaganje od 20 miliona KM

0

Na poziv direktora kompanije “Boxmark” Mateja Bastiča, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić boravio je danas u posjeti proizvodnim pogonima ovog renomiranog proizvođača tekstilnih i kožnih dijelova za autoindustriju u Kidričevu u Sloveniji.

Boxmark već ima svoje proizvodne pogone u Lukavcu, a u najskorijoj budućnosti u planu je značajno proširenje proizvodnih kapaciteta. To prije svega podrazumijeva izgradnju nove proizvodne hale, a što je samo prva faza ukupnog investicijskog projekta ukupne vrijednosti oko 20 miliona KM, a koji bi u konačnici trebao da rezultira otvaranjem oko hiljadu novih radnih mjesta u TK.

– Posjeta Boxmarkovim proizvodnim pogonima u Sloveniji bila je prilika da nam se prezentira način i model rada ove kompanije, ali i da vidimo dio onoga što će u najskorijoj budućnosti biti i naša realnost. Nakon svega što smo ovdje vidjeli, moram izraziti zadovoljstvo što će jedna ovakva moderna kompanija, sa izuzetnim ugledom u oblasti autoindustrije biti značajan dio privrede u Tuzlanskom kantonu – rekao je Gutić.

Premijer ističe da se Boxmark pokazao kao jedan od najozbiljnijih poslovnih investitora u Tuzlanskom kantonu.

– Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da sve neophodne procedure za izdavanje neophodnih dozvola okončamo u najkraćim mogućim rokovima. Naš dobitak i cilj u ovom slučaju su radna mjesta i u tom pogledu svi kapaciteti Vlade i resornih ministarstava bit će stavljeni u funkciju realizacije ove investicije – rekao je premijer Gutić.

Dodao je da će izvozna orijentacija Boxmarkove proizvodnje dodatno popraviti privrednu sliku kantona i poboljšati omjer pokrivenosti uvoza izvozom, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

– Naš kanton već ima jedan od najboljih odnosa pokrivenosti uvoza izvozom u Federaciji BiH. Taj procent u Tuzlanskom kantonu iznosi oko 87 posto i sigurno je da će povećanjem kapaciteta Boxmarka, uz dodatni industrijski rast, taj procent biti i nešto veći – zaključio je premijer.

Fena