Gubi li BiH najvažnije tržište lijekova i ko je najveća žrtva

0

Kompanija Bosnalijek zabilježila je veliki pad izvoza i prihoda u prvoj polovini ove godine, što je praćeno i generalnim padom izvoza farmaceutskih proizvoda iz BiH.

No, iz ove kompanije negiraju da se dešava bilo šta neobično.

– Poslovne aktivnosti u 2019. godini odvijaju se očekivanom dinamikom i bez značajnijih odstupanja u odnosu na planirane aktivnosti – kratko su kazali iz Bosnalijeka za BiznisInfo.

Kako smo već objavili, poslovni prihodi kompanije za šest mjeseci iznosili su 46,5 miliona maraka, dok su u istom periodu prošle godine bili 63,3 miliona KM. To znači da su manji čak za oko 17 miliona KM.

Neto dobit je prepolovljena sa oko 943 hiljade KM na 437 hiljada KM, navodi se u polugodišnjem finansijskom izvještaju Bosnalijeka.

Osim toga, zabrinjavajući su podaci Agencije za statistiku BiH i Vanjskotrgovinske komore (VTK), koji ujedno potvrđuju da se nešto neobično dešava.

Prema podacima VTK, BiH je za sedam mjeseci ove godine izvezla farmaceutskih proizvoda u vrijednosti od 49,6 miliona KM (dakle u prosjeku oko 7 miliona mjesečno). Za cijelu prošlu godinu izvoz je iznosio oko 162 miliona KM (u prosjeku 13,5 miliona mjesečno).

Ključno tržište je Rusija, gdje je i došlo do najvećeg pada. Rusija je ujedno ubjedljivo najvažnije Bosnalijekovo tržište.

Prema podacima VTK, u Rusiju je u sedam mjeseci ove godine izvezeno farmaceutskih proizvoda u vrijednosti od 19,9 miliona KM (dakle u prosjeku oko 2,8 miliona KM mjesečno).

U cijeloj 2018. izvoz na rusko tržište bio je 96 miliona KM (u prosjeku 8 miliona KM mjesečno).

Slični su podaci Agencije za statistiku prema kojima je izvoz farmaceutskih proizvoda iz BiH za sedam mjeseci bio 46 miliona KM, 30 posto manje u odnosu prvih sedam mjeseci 2018. kada je iznosio 65,6 miliona.