Grupacija sa sjedištem u Vlakovu najavila ulaganje miliona eura u tehnološke kapacitete

0

U Vlakovo nije moguće doći a da vam pažnju ne privuče grupacija koju čine tri firme, a to su Rama Glas, Hano i Hano transport. Grupacija koja broji oko 315 radnika pravi čuda od stakla, ali i još mnogo toga.

– Rama Glas se bavi proizvodnjom stakla za građevinarstvo, za enterijere i neke druge oblasti. Hano radi proizvodnju staklenih fasada, protupožarnih elemenata, svih vrsta vrata i prozora. Treća firma u grupaciji je Hano transport koji radi internacionalni i domaći transport. Naše tržište je skoro pa 80 posto inostrano. Cijela Evropska unija, Švicarska, zemlje Skandinavije, Bliskog Istoka, Amerika… 20 do 25 posto zadnje dvije godine je domaće tržište – govori Nahid Hasanbegović, vlasnik i direktor firme Hano.

U videu koji je objavila Razvojna banka FBiH, Hasanbegović pojašnjava da je ovo kompanija koja je u permanentnom zanavljanju proizvodnih kapaciteta, što usvajanjem novih tehnologija što proširenjem.

– Minulih šest godina bio je naš značajan investicijski ciklus gdje smo investirali više od 10 miliona eura. U narednim godinama te cifre treba da se kreću na nivou godine od 500 hiljada do milion eura kad je u pitanju zanavljanje ili zamjena određenih tehnoloških kapaciteta – dodao je Hasanbegović.

Saradnje ove grupacije s Razvojnom bankom, odnosno institucijom koja se tako danas zove, počela je 1995. godine.

– Kvalitet njihovih proizvoda prepoznat je u Evropskoj uniji, Skandinaviji, Saudijskoj Arabiji, Emiratima i najzahtjevnijim tržištima u svijetu i zaista ovo je kompanija koja ulijeva povjerenje i nama kao Banci otvara prostor za dalju saradnju sa ovom firmom – naglasio je Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.