Grupacija AS kupila imovinu Agrokomerca za tri miliona KM

0

Opštinski sud u Velikoj Kladuši donio odluku o prodaji tvornice stočne hrane dioničkog društva Agrokomerc najpovoljnijem ponuđaču, malo poznatoj firmi AC Food Velika Kladuša, za iznos od 3.053.000 konvertibilnih maraka.

Imovina koju je kupio AC Food je veoma vrijedna što pokazuje činjenica da ju je Ekonomski institut iz Sarajeva prije nekoliko godina procijenio je na 22 miliona KM, kako su ranije pisali mediji. U sklopu te imovine se osim ogromnih skladišnih kapaciteta nalazi i nekoliko proizvodnih pogona te 84.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta.

Ako firma AC Food nije poznata njen vlasnik itekako jeste. Naime, u Registru poslovnih subjekata u BiH navodi se da je osnivač firme AC Food kompanija AS Holding iz Tešnja. Kao članovi uprave firme AC Food u istom registru navode se Amir Hasanović i Rusmir Hrvić.

Osnivači AS Holdinga su Rusmir Hrvić i njegov stric Sulejman Hrvić.

Rusmir Hrvić je, podsjetimo, predsjednik Uprave AS Group, jedne od najvećih i najuspješnijih grupacija u BiH.

Samo u prehrambenoj diviziji u AS Group ima oko 1.200 različitih prozovoda.

AS Group sačinjavaju prehrambeno – trgovačka kompanija AS iz Tešnja, industrija prehrambenih proizvoda Vispak iz Visokog, kompanija za proizvodnju mineralne vode Oaza, Kompanija za preradu i proizvodnju proizvoda na bazi žitarica Klas d.d iz Sarajeva, industrija prehrambenih proizvoda Sprind d.d. iz Sarajeva, Mlin i Pekara Ljubače d.d. iz Tuzle te kompanija za nekretnine Vemal, kao i tekstilne industrije Napredak iz Tešnja i Fortitudo iz Travnika.

Grupacija zapošljava oko 2.700 radnika, sa tendencijom rasta.

Navodno ova grupacija ima velike planove s proizvodnjom u Agrokomercu. 

Aukcija je održana 28. februara a kompanija ima rok do kraja marta da uplati novac čime će i definitivno postati vlasnik imovine. 

Inače, u januaru 2016. pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši ova nekretnina Agorkomerca je prodana za 12 miliona maraka firmi EIN Natural iz Sarajeva čiji je vlasnik Nihad Imamović, koji je kasnije odustao. Nakon što je odustao i drugi najpovoljniji ponuđač, jedna od najvrjednijih nekretnina je pripala Razvojnoj banci Federacije BiH, ali je Kantonalni sud u Bihaću poništio ovu prodaju.