‘Greška u koracima’: Propada posao od pola milijarde KM na Jahorini!?

0

Republika Srpska (RS) prodaje državnu imovinu, uprkos upozorenjima Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), i činjenici da postojeći državni zakoni to zabranjuju.

Vlada ovog bh. entiteta je za 41,1 milion maraka prodala 56.405 kvadratnih metara zemlje pod šumom na planini Jahorini kod Sarajeva, preduzeću “Drvo Export” iz Teslića. Radi se o zemlji koja se nalazi nadomak postojećih hotela i skijaških staza na Jahorini, jednoj od najpopularnijih skijaških destinacija u BiH.

Prema odluci Ustavnog suda BiH, državna imovina predstavlja pokretne i nepokretne stvari koje služe za vršenje vlasti, te može obuhvatati i javna dobra (rijeke, planine, prirodna bogatstva, saobraćajnu infrastrukturu i sl).

Državna imovina u BiH je pod zabranom raspolaganja od 2005. godine, kada je tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) nametnuo Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

On je na snazi sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese novo rješenje o raspolaganju imovinom na državnom nivou.

Zakonom koji je nametnuo Ešdaun, državna imovina je ona koja je pripala BiH na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFR Jugoslavije iz 2001. godine, kao i imovina kojom je BiH upravljala kao sastavni dio SFRJ do 31. decembra 1991.

Pravobranilaštvo BiH upozorilo RS

Čim su saznali za potez Vlade RS, u Pravobranilaštvu BiH su reagovali, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

– Pravobranilaštvo BiH je odmah po saznanju za donošenje Odluke Vlade RS o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina […] formiralo predmet i poduzima odgovarajuće pravne radnje prema nadležnim upravnim i sudskim organima – navodi se u odgovoru Pravobranilaštva BiH za RSE.

Dodaju da su dopisom upozorili Ministarstvo trgovine i turizma RS da ne prodaje zemljište, što je na kraju, ipak, učinjeno. Iz Pravobranilaštva kažu i da su, u okviru svojih nadležnosti, poduzeli aktivnosti u skladu sa važećim zakonima i odlukama Ustavnog suda BiH.

Najavljeno pola milijarde maraka investicija

Ministarstvo trgovine i turizma RS, koje je u ime Vlade RS bilo nadležno za ovu prodaju, raspisalo je 4. januara “Javni poziv o prodaji nepokretnosti u svojini Republike Srpske”.

Cilj prodaje je bio, kako navodi Ministarstvo u pisanom odgovoru za RSE, “ekonomski razvoj Jahorine i regije”. Teslićki “Drvo Export” je bio jedini zainteresovan za kupovinu zemlje na lokaciji Vučiji most.

Predstavnik ove kompanije koji je bio prisutan na otvaranju pristiglih ponuda, Srđan Klječanin, za RSE kaže da se, kako oni na to gledaju, radi o “imovini Vlade RS” koju ona prodaje, te da nisu ovlašćeni da se u to miješaju.

Najavljuje oko pola milijarde maraka investicija, te izgradnju hotela na kupljenim parcelama. Kaže da nisu ništa konkretno dogovorili, ali da “ima zainteresovanih” za investiranje.

– Kad je projekat finansijski opravdan, kupovina se finansira iz vlastitih sredstava firme, uz podršku banaka. Svaki projekat kada se radi, gradi, tu imaju zainteresovana druga lica, konzorcijumi drugih firmi – izjavio je Klječanin.

Šta kaže Ministarstvo trgovine RS?

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS ističu za RSE da prodano zemljište na Jahorini “nije u inventaru državne imovine”, te da se ranije u katastru vodilo kao šumsko zemljište koje nije bilo eksploatisano.

– Podsjećamo Vas da je pitanje zemljišta i imovine definisano Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Republike Srpske – navodi se u odgovoru, bez preciziranja odredbi na koje su mislili.

Dodaju da Vlada RS ovom imovinom raspolaže “u skladu sa pozitivno-pravnim propisima i zemljišnim evidencijama koje vode institucije RS u skladu sa svojim nadležnostima”, takođe bez navođenja na koje dokumente tačno misle.

Zbog namjere da se zemljište na Jahorini proda, prenamijenjeno je u građevinsko, a drvo koje će ostati nakon krčenja šume će pripasti javnom preduzeću “Šume RS”.

OHR: Bilo kakva prodaja je zabranjena

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, za RSE je rečeno da je “bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine” izričito zabranjena, i da su svi akti o raspolaganju tom imovinom ništavni.

– Nadležne institucije u BiH su odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine – ističu iz OHR.

Dodaju da su i ranije upozoravali potencijalne investitore i kupce državne imovine na negativne pravne posljedice.

Iz OHR je naglašeno da treba pronaći “prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državno imovine”, odnosno da treba usvojiti zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da će oni zajedno sa Upravnim odborom Savjeta za provođenje mira (PIC) podržati bh. institucije na tom putu.