Grčka prvi put u posljednjih 10 godina povećala minimalac

0

Grčki premijer Aleksis Cipras najavio je danas povećanje minimalne plate u Grčkoj za 11 odsto, odnosno od sadašnjih 586 eura na 650 eura.

Ujedno najavljeno je i ukidanje “sub-minimalca” za mlađe od 25 godina koji je iznosio 510 eura.

Kako izvještava portal Greek reporter, Cipras je na sjednici vlade rekao ministrima da 10 godina poslije početka finansijske krize, Grčka konačno preduzima još jedan istorijski korak ukidanjem uredbe o smanjenju plata, koja je tada smatrana neophodnom mjerom štednje.

Premijer je nazvao uspostavljanje “ispod-minimalne” plate za mlađe od 25 godina “nečasnom mjerom koja nije bila u funkciji rješavanja problema nezaposlenosti mladih”. Ukidanjem “sub-minimalne” zarade, mlađi od 25 godina će dobiti uvećanje plate za 27,5 procenata.

Minimalna plata u Grčkoj iznosila je 751 euro do 2012. godine, kada je smanjena na 589 eura za osobe starije od 25 godina, a za mlade uzrasta do 25 godina je bila 510 eura.

Cipras je istakao da ova odluka ima posebnu simboliku i da je od suštinskog značaja, jer će od 1. februara ove godine svi zaposleni imati garantovanu minimalnu platu od 650 eura.

Kao jedan od uspjeha aktuelne vlade naveo je i smanjenje nezaposlenosti sa 27 odsto u 2014. godini na 18,3 odsto prošle godine, kao i zaštitu kolektivnih ugovora, kreiranjem institucionalnog okvira koji vodi ka povećanju plata za 100.000 zaposlenih.

Grčki premijer je ocijenio da je današnja sjednica vlade posebna iz tri razloga: zato što je prva nakon izglasavanja povjerenja vladi u grčkom parlamentu, prva nakon ratifikacije “istorijskog sporazuma iz Prespe” i zbog odluke o povećanju minimalne plate. (Tanjug)