Grčka prepolovila poreze za digitalne nomade

0

Grčki parlament je prošle sedmice usvojio zakon koji će digitalnim nomadima prepoloviti porez na prihod koji plaćaju u ovoj zemlji.

Tako se, kako javlja Biznis i finansije, ova zemlja pridružila rastućem broju država koje pokušavaju da privuku talente angažovane preko interneta, što im omogućava da rade iz bilo koje zemlje na svijetu.

Upravo to poručuje i promotivna poruka “Ako možete raditi odakle želite, zašto onda ne biste to činili iz Grčke”, koja se našla u rukama grčkih poslanika u srijedu.

Oni su potom glasali za smanjenje oporezivanja stranaca koji rade preko interneta a borave u Grčkoj. Ova poreska olakšica važiće za digitalne nomade narednih sedam godina.

Kako piše Forbes, zakon će se od januara naredne godine odnositi i na zaposlene i na samozaposlene posjetioce ove zemlje, ukoliko prethodno nisu bili njeni poreski obveznici. Drugim riječima, namijenjen je privlačenju novih digitalnih nomada.

Zapadni mediji to vide kao borbu za privlačenje talenata između bogatog Sjevera i siromašnog Juga koji im nudi niže troškove života, međutim ima i onih koji smatraju da je u pitanju nešto drugo.

Naime, Grčka je tokom posljednje ekonomske krize izgubila 800.000 stanovnika koji su se odselili u razvijenije države. Zato bi ovaj poduhvat mogao bar donekle da popravi njenu demografsku sliku, prenio je Investitor.me.