Grčka daje pasoš za 600 hiljada eura

0

Kako bi privukla bogate investitore i ubrzala ekonomski rast zemlje, Grčka će svima koji plate 100.000 eura dati svoje prebivalište i pasoš.

Vlada u Ateni muči se s pronalaskom novih načina za rast privrede od početka svog mandata te se, kako piše Bloomberg, sjetila tzv. non-dom programa.

Riječ je o statusu osobe koja živi u određenoj državi, no ne treba plaćati porez na novac zarađen izvan države, a inače je veoma popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ipak, budući da ta ostrvska država vrlo skoro više neće biti članica Evropske unije, Grčka bi time postala primamljiva opcija.

Novim bi programom investitori koji bi se preselili u Grčku platili 100.000 eura jednokratnog “poreza” i još 20.000 eura za svakog člana porodice, prenosi Novar.hr.

Morali bi provesti najmanje 183 dana godišnje u Grčkoj te bi trebali investirati 500.000 eura u grčku privredu tokom prve tri godine svog boravka tamo.

Investitorima koji bi u Grčku uložili 1,5 miliona eura, plaćanje prebivališta bi se smanjila na pola, dok bi investicija od tri miliona eura značila da bi ih grčki pasoš, odnosno onaj Evropske unije, koštao 25.000, umjesto 100.000 eura.

Kako buduće vlade ne bi promijenile uslove, uvedena je i klauzula koja to onemogućava, a program će trajati 15 godina.

Drugi, i odvojeni, prijedlog je osmišljen kako bi se privukao što veći broj kompanija u Grčku. On, pak, znači da bi neka firma trebala platiti jednokratni 15-postotni porez za sjedište u toj članici EU.

Iako različita, oba plana za cilj imaju poticanje investicija u tehnološki sektor, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje poreza za osobe na upravljačkim pozicijama kompanija te privlačenja što većeg broja ljudi u Grčku budući da se i ona muči s odljevom mozgova.

Veliki projekat

Dodatno, Vlada je i pokrenula dugonajavljivani Hellinikon projekt, a riječ je o transformaciji zapuštenog prostora predviđenog za zračnu luku u veliko naselje nadomak Atene. Za taj je projekt već izdala dozvole kanadskom Eldorado Goldu, a u planu je i brza implementacija privatizacijskog programa.

Sve navedeno bi u konačnici, prema računicama Vlade grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, dovelo do željenog ekonomskog rasta od 2,8 posto u sljedećoj godini, što su kreditne i ostale institucije proglasile izuzetno optimističnim, prenosi Novac.hr.