Grci mijenjaju pravila na plažama

0

Vlada Grčke odlučila je da stane na put prenatrpanim plažama sa mnogo ležaljki i ugostiteljskih objekata. Najavljuje da više neće biti plaža na kojima turisti ne mogu da postave sopstveni suncobran i rašire peškire.

Na najvećem broju plaža, polovina njene površine mora biti dostupna svima, dok u drugoj polovini mogu biti ležaljke i suncobrani koji pripadaju kafićima, kaže za RTS direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

S druge strane, u Grčkoj je poskupjela boravišna taksa, pa se očekuje da i cijene smještaja budu nešto više.

Vijest da u Grčkoj više neće biti plaža na kojima je zabranjeno postaviti svoj suncobran i raširiti peškir, dobra je i za strane turiste i za građane Grčke koji su tu inicijativu pokrenuli prošle sezone, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

– Moram da kažem da je ovo inicijativa, jer je još uvijek nismo dobili zvanično, ali neki mediji su već prenijeli u Grčkoj i ovdje, pa da vjerujemo da će to zaista tako biti – rekao je Seničić za RTS.

Prema njegovim riječima, na najvećem broju plaža, polovina površine mora biti dostupna svima, dok druga polovina može biti zauzeta nekim objektima, ležaljkama – onim na što su turisti najčešće navikli.

– Na plažama u posebnim cjelinama, takozvanim ekološkim natur sredinama, a ima ih i na sjeveru Grčke gdje boravi najveći broj naših ljudi, samo 30 posto mogu biti zauzete nekim objektima, a 70 posto će biti dostupna svima – rekao je Seničić.

Na pitanje da li će to uticati na porast cijena ležaljki, s obzirom na to da će ih biti manje, Seničić kaže da to zavisi od poslovne politike.