Gradonačelnik Goražda zatražio pomoć od Vučića

0

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović obratio se danas službenim putem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tražeći pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Muhamed Ramović

“Poštovani predsjedniče Vučić, pišem Vam iz grada Goražda sa istoka Bosne i Hercegovine. Kao što znate, zdravstvena situacija izazvana pandemijom koronavirusa izuzetno je složena a naš zdravstveni sistem u veoma teškoj situaciji i teško ćemo odgovoriti ako se stanje pogorša”, piše Ramović u pismu kojim traži pomoć u testovima, respiratorima i dezinfekcijskim sredstvima.

Nijedan test

“Budući da nemamo nijedan test za koronavirus, ovim putem Vam upućujem apel da u skladu s mogućnostima pomognete građane grada Goražda, te pošaljete određen broj testova, maski, respiratora i dezinfekcionih sredstava”, napisao je Ramović.

Da su se pojedini dijelovi Republike Srpske, ali i Federacije BiH a među njima i Goražde, obratili Srbiji za pomoć, kazao je večeras i predsjednik Srbije u svom redovnom obraćanju javnosti.

– Mi ćemo gledati u skladu sa svojim mogućnostima da pomognemo svim tim ljudima, a da ni na koji način ne ugrozimo naše potrebe – kazao je Vučić.

Pomoć tražena i od Turske

Na web stranici Grada Goražde navodi se kako je gradonačelnik danas uputio apel i Republici Turskoj, bratskim općinama i gradovima, te prijateljskim organizacijama, kako bi se doprinijelo stabilizaciji stanja i minimiziranju posljedica.

U dopisu koji je poslan, uz pozdrave i nadu da su građani u svim bratskim i prijateljskim lokalnim zajednicama dobro i da će se uspjeti zaštititi od virusa, zbog nedostatka medicinskih sredstava tražena su dezinfekciona sredstava, maske i respiratori, te testovi za Koronavirus koji su neophodni zdravstvenim ustanovama u ovom Gradu.