Gradnja solarne elektrane na Podveležju počet će 2023.

0

Na lokalitetu Podveležja Elektroprivreda BiH planira izgradnju solarne elektrane, a procijenjena instalisana snaga će biti 36 MW i bit će locirana na prostoru postojećeg koncesionog područja Vjetroelektrane Podveležje 1.

– Namjera je da se u znatnom udjelu iskoristi postojeća infrastruktura koja je izgrađena za potrebe vjetroelektrane. U toku su aktivnosti na rješavanju prostorno-planske dokumentacije i drugih pretpostavki za zaključenje ugovora o koncesiji. Zavisno od modela finansiranja i primijenjenog postupka nabavke, plan je da izgradnja krene tokom 2023. godine i puštanje u pogon tokom 2024. godine – istakli su za Klix iz Elektroprivrede BiH.

Procijenjena vrijednost investicije je 53 miliona KM. Investitor je JP Elektroprivreda BiH, a kada je riječ o osiguravanju kreditnih sredstava, u toku su razgovori s njemačkom KfW bankom.

– Ukoliko bi se pokazalo kao brži scenarij, JP Elektroprivreda BiH je spremna projekt finansirati i vlastim sredstvima. Očekivana godišnja proizvodnja je 66.000 MWh – naveli su.