Gradnja Prve transverzale počinje 23. oktobra

0

S obzirom da će izgradnja prve dionice Prve transverzale koja prolazi kroz ulicu Halida Kajtaza, od raskrsnice sa Kranjčevićevom do raskrsnice sa Tešanjskom, započeti do 23. oktobra, u prvoj fazi izvođenja radova neće biti potrebe za alternativnim saobraćajnim pravcima.

Ovo je konstatovano na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, kojim je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Po riječima projekt menadžera projekta Prve transverzale Direkcije za puteve KS Satka Filipovića, u prvoj fazi gradnje radit će se samo desna strana kolovoza, te će se dionicom puta od ulice Halida Kajtaza do samog ulaska u tunel saobraćaj moći nesmetano odvijati.

Na sastanku je poseban akcent stavljen i na dopunu projekta budućeg nadvožnjaka kod Hotela “Grand”, kojim bi se projektovao spoj Prve transverzale sa Gradskom brzom cestom.

S tim u vezi, Filipović je informisao prisutne kako je dan ranije s kantonalnim ministrima Kapidžićem, Kalemom te direktorom Kovačem na sastanku sa predstavnicima Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH dogovoreno da se u najkraćem roku pokrene inicijativa prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i za hitno projektovanje Gradske brze ceste od Pofalića do Građevinskog fakulteta, a sve s ciljem njenog usklađivanja sa projektom Prve transverzale.

Potrebna funkcionalna rješenja

Tim povodom, premijer Nenadić je najavio naredne sedmice sastanak s predstavnicima Vlade Federacije, kako bi se pokrenulo i što hitnije projektovanje pomenutog nadvožnjaka.

– Kontinuitet radova je neophodno održati i unaprijediti. Treba učiniti sve da se pronađu brza i funkcionalna rješenja za spojeve saobraćajnica, jer je Prva transverzala od posebnog značaja za građane i razvoj Kantona Sarajevo – poručio je premijer Nenadić.

Dodao je kako su trenutni procesi otkočeni, ali se s gradnjom nastavlja, zbog čega je potrebno sve naredne korake ubrzati, uz preciznu analizu svih eventualnih problema koji su postojali i na prvom dijelu Prve transverzale, od imovinsko – pravnih problema, izmještanja instalacija i drugih.

Dogovoreno je da Općina Centar dostavi Direkciji za puteve plan prve transverzale u digitalnoj formi, kako bi se za sve naredne dionice mogli unaprijed poduzeti svi potrebni koraci i time ubrzao kompletan proces.

Probijanje tunela Kobilja Glava

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem je naveo da je vrlo važno da se vodi računa i o organizaciji budućeg gradilišta, kako se ne bi pojavili eventualni problemi na terenu, što nikome nije u interesu.

U toku je rušenje objekta na ulaznom portalu u tunel “Kobilja Glava”. Uskoro će biti uklonjen i još jedan objekt u ulici Braće Begić, kao i onaj u ulici Halida Kajtaza 26, čime će biti okončano rušenje svih objekata iza „kasarne“, najavljeno je.

Naglašeno je i da će se do naredne srijede pripremiti detaljni izvještaji i planovi o svim budućim koracima.