Gradnja Graničnog prelaza Ivanica vrijednog 2 miliona KM na čekanju

0

Tender za izgradnju graničnog prelaza na Ivanici, između BiH i Hrvatske na putnom pravcu Trebinje-Dubrovnik, trebao bi da bude raspisan do kraja ovog mjeseca.

Kako je potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, odabir izvođača radova i početak izgradnje očekuju se početkom građevinske sezone u narednoj godini, piše Bljesak.info.

Iako se govorilo da imovinsko-pravni odnosi još nisu riješeni, to kako tvrde u Upravi nije tačno. Načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević još u junu je za Elta TV potvrdio da je Vlada FBiH riješila zakonski problem oko ekspropiracije zemljišta.

“Vlada FBiH u maju ove godine donijela je izmjene i dopune Zakona o ekspropriraciji, koji sada pod posebnim uslovima praktično omogućuje da se uđe u posjed i da se u sudskom postupku rješava nadoknada za određenu parcelu, za koju se ne može postići dogovor”, kaže Kovačević.

Međutim, ostaje nejasno zašto je, u toku pripremanja ove priče samo dan prije službene potvrde, iz Uprave stigao dopis u kojem nije bilo informacije da će se pomenuti granični prijelaz graditi.

Na spisku, za vremensko razdoblje od 2017. do 2019. godine bili su potpuno drugi prelazi.

“Kad su u pitanju granični prelazi sa Republikom Hrvatskom u razdoblju između 2017. i 2019. godine, planirana je izgradnja graničnog prelaza Užljebić i njegova vrijednost je 700. 000 KM. Za izgradnju graničnog prelaza Čepikuće UIO je planirala 300. 000 KM, a za izgradnju prelaza Orahov Do planirano je 200. 000 KM”, navode u UNO BiH.

Posljednju informaciju da je Vlada FBiH odobrila ulazak u gradnju prelaza, dobijena je od zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Ravno.

”Imamo informacije, ali ne znamo koliko su tačne, da je u toku priprema dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za izgradnju tog carinskog prijelaza. Nama u opštini je u interesu da se to što prije uradi”, kaže potpredsjednik Opštinskog vijeća Ravno Petar Sredanović.

Upućeni napominju da bi za ovaj putni pravac bilo veoma značajno da se pored graničnog prelaza sa bosanskohercegovačke strane izgradi i novi granični prelaz u Hrvatskoj, kako ovaj prelaz ne bi bio usko grlo. Tako se ne bi stvarale gužve, za vrijeme kojih se na prelaz granice čeka i do tri sata.

“Izgradnja graničnog prelaza sa jedne strane ne bi ništa značila. Kako sam informisan, granična policija i nije nadležna za to. U toku su pripreme za izgradnju graničnog prelaza Brgat sa strane Hrvatske. Ukoliko se izgrade granični prelazi sa obje strane, tada bi se ostvarili efekti bržeg prelaska granice lica i robe za koje se odredi ovaj granični prijelaz”, objašnjava komandir jedinice Granične policije Trebinje Zoran Andrić.

Informacija da će se graditi granični prelaz na Brgatu još uvijek nije potvrđena, tako da i ako se izgradi prelaz samo na BH strani, faktički se ne dobija ništa.

Prema najavama iz UIO BiH ovo bi trebalo da bude jedan od važnijih prijelaza u BiH. U UIO BiH je potvrđeno da je granični prelaz na Ivanici jedan od prelaza koji je predviđen za međunarodni prelaz putnika i robe, a ujedno predstavlja jedan od najvažnijih prelaza u BiH sa Evropskom Unijom.

Za sada ostaje samo obećanje da će gradnja novog graničnog prelaza na Ivanici, vrijednog oko 2. 000 000 KM, prema najavama iz UIO BiH, početi u narednoj godini.

Ukoliko ne dođe do izgradnje prelaza na Brgatu, na hrvatskoj strani, onda ni ovaj na teritoriji BiH neće imati nikakav značaj.