Gradić u BiH uspio naći ljekara nakon što je ponudio unosne beneficije

0

U želji da na duže razdoblje angažira ljekara koji je neophodan za funkcioniranje dva tima porodične medicine u Domu zdravlja, opština Berkovići je osigurala platu od 3.000 KM uz plaćen stan i režije.

Trenuto, nedostatak stalno zaposlenih liječnika je prevaziđen budući da je pored postojećeg liječnika angažiran još jedan što će u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite.

Bojan Samardžić, zamjenik načelnika Općine Berkovići smatra da ni ovo nije dugoročno rješenje imajući u vidu da su ambulante u malim i nerazvijenim općinama tek završenim studentima medicine samo put do većih centara.

– Riješen je taj problem nedostatka stalno zaposlenih liječnika, naravno, to nije dugoročno rješenje, Domovi zdravlja u malim općinama su obično ipak samo prolazna stanica za liječnike na putu ka većim centrima. Za dugoročno rješenje je potrebno sustavno rješenje a ono podrazumijeva veće sudjelovanje Vlade RS, resornog ministarstva i svih nositelja ekonomskog, društvenog i političkog života u RS.

Moram demantirati neke informacije da u Berkovićima dva, tri mjeseca nije bilo doktora, te dezinformacije su plasirane posredstvom nekih medija, dakle niti jedan jedini dan u Berkovićima nije se dogodilo da nema nijednog doktora u Domu zdravlja i mogu reći da korisnici primarne zdravstvene zaštite u općini Berkovići nisu ni najmanje osjetili nedostatak stalno zaposlenih liječnika – rekao je za Hercegovina.info Bojan Samardžić, zamjenik načelnika Općine Berkovići.

Goran Ćupina, direktor Doma zdravlja ‘’dr Milenko Muratović’’ potvrdio je da su trenutno zaposlena dva liječnika izrazivši zahvalnost zdravstvenim ustanovama iz ostatka Istočne Hercegovine na korektnoj suradnji i izuzetnoj kolegijalnosti.

– Trenutačno u Domu zdravlja imamo dva zaposlena liječnika, do sada smo imali jednoga ali bi nam izlazili u susret Bolnica Trebinje i Dom zdravlja Bileća koji su nam kao ispomoć slali po jednog liječnika. Za sada imamo dva liječnika i ovim putem zahvalio bih se što su nam omogućili da imamo redovan rad i što su nam ustupili ta dva liječnika – istakao je Ćupina.

Formiranje dva tima porodične medicine će u velikoj mjeri ispuniti sve potrebe za primarnom zdravstvenom zaštitom stanovnika ove male općine u Istočnoj Hercegovini.

Da se u budućnosti male općine kao što su Berkovići ne bi susretale sa istim ili sličnim problemima, potrebno je uključivanje cijele zajednice, a ne samo lokalne, apeliraju iz lokalne uprave i Doma zdravlja u Berkovićima.