Gradi se treća dionica brze pruge Beograd – Budimpešta

0

Srbija je na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope potpisala sa kineskim partnerima komercijalni sporazum o izgradnji treće dionice brze pruge Beograd – Budimpešta na teritoriji Srbije.

Potpisani su i memorandum za rekonstrukciju pruge Beograd–Niš i memorandum o industrijskom parku za voće i povrće.

Komercijalni sporazum o izgradnji pruge Novi Sad-Subotica, kao treće dionice brze pruge Beograd-Budimpešta, vrijedan 943 miliona evra, potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović u Sofiji i predstavnici konzorcijuma kompanija “Kineska međunarodna željeznica” i “Kineska kompanija za izgradnju saobraćajnica”.

“Izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta najvažniji je i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu. Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative `Jedan pojas, jedan put`”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da su radovi već započeti na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, gdje rade kineske i ruske kompanije.

“Od danas imamo i ugovor za preostali 108,1 kilometar, na kom bi radovi mogli da počnu u 2019. godini”, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je danas u Sofiji u ime Vlade Srbije potpisala i memorandum o razumijevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Kine o zajedničkoj podršci izgradnji industrijskog parka za voće i povrće, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva.

Ona je sinoć u Sofiji na marginama samita potpisala i memorandum sa kineskom kompanijom Kineskom korporacijom za puteve i mostove, u vezi sa rekonstrukcijom pruge Beograd-Niš.

U Sofiji se održava Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Plenarnoj sjednici prethodio je poslovni forum koji je okupio više od 250 kineskih kompanija i oko 700 poslovnih ljudi iz Centralne i Istočne Evrope.

Srna