Gradačac na putu dobijanja BFC certifikata

0

Općina Gradačac je na putu dobijanja BFC certifikata, koji će omogućiti regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni kvaliteta usluga koje pružaju investitorima i privrednicima.

Regionalna razvojna agencija REDAH prepoznala je razvojne karakteristike i mogućnosti koje pruža općina Gradačac, izvještava FTV.

«Prošle godine imali smo izvoz preko 150 miliona eura sa područja općine Gradačac i po razvijenosti općina je na trećem mjestu na području kantona», kaže za FTV načelnik Edis Dervišagić.

Na putu do BFC certifikata potrebno je ispuniti niz kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

«Općinski načelnik je formirao tim za cerifikaciju. Tu su imenovani kreativni i sposobni stručnjaci koji su uz velike napore i rad vikendima uspjeli prikupiti novu dokumentaciju i uspostaviti nove procedure koje će olakšati rad uposlenima u općini, a samim time i poboljšati usluge koje mi pružamo», objašnjava Šeherzada Otanović, službenica Odsjeka za upravljanje razvojem Općine Gradačac.

Ubrzo je pokrenuto više novih usluga, web servis 72 sata namijenjen za odgovaranje građanima, web stranica Investirajte u Gradačac, te je oformljen i Privredni savjet u koji su uključeni istaknuti privrednici sa aktivnim učešćem u donošenju većine općinskih odluka.

«Rezultat toga jesu investicije u industrijsku zonu koje su, po mom mišljenju, značajno doprinjele da u protekle tri godine da izvoz sa područja općine Gradačac raste», navodi Dervišagić.

Općinska uprava je uložila napor i kad je riječ o skraćivanju administrativnih procedura. Gradačac kao certificirana općina uskoro će biti privredno konkurentna na regionalnom i međunarodnom nivou.