Gradačac otvara prvi trening centar za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih

0

U Gradačcu će uskoro biti otvoren prvi trening centar za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba.

U nastojanju da se izbori sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, Gradačac će uz pomoć UNDP-a i TIKE dobiti trening centar.

Tako će praksa iz Turske biti prenijeta u ovu općinu koja posljednjih godina doživljava rapidan privredni razvoj, posebno u sektoru metaloprerađivačke industrije. Ranije prepoznat problem obrazovnog sistema, koji mladima ne nudi mogućnost praktične obuke, doveo je do rješenja u vidu obuke koja će ih pripremiti za tržište rada, te stvoriti mogućnost da odmah nakon završetka škole dobiju posao i bolju platu.

Trening centar bit će smješen u zgradi starog srednjoškolskog centra. Općina će platiti sanaciju krova.

TIKA i UNDP će dalje uložiti oko 180 hiljada KM za opremanje učionica u kojima će se odvijati obuka, odnosno prekvalifikacija i dokvalifikacija. U Turskoj je za ovaj posao obučeno 15 instruktora.

“Oni su nakon obuke dobili ugovore sa firmama sa područja Općine Gradačac iz branši iz kojih su i vršene kvalifikacije”, kazao je načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić.

U trening centru vršit će se prirema za rad u drvnoj, prehrambenoj i metaloprerađivačkoj industriji, koja je posebno razvijena u Gradačcu. Privrednici iz ove općine podržavaju ovaj projekat, za koji smatraju da će riješiti osnovni problem bh. društva – odlazak mladih.

“Mi već sada u ovih nekoliko općina imamo izražen nedostatak kvalifikovanih radnika. Da ne govorimo o poljoprivredi, to je izraženo već dugo, govorimo o radnicima u industriji. Smatramo da je ovo jedan od načina za prevazilaženje tog problema”, rekao je predsjednik Udruženja privrednika Gradačca Muhamed Bilajac.

U Gradačcu je od 2012. do 2017. godine brpoj zaposlenih povećan sa 6.420 na 8.685, što je povećenje za skoro 25 posto. Računaju da će u ovoj godini biti otvoreno dodatnih 500 radnih mjesta. Gradačac je i prva općina Tuzlanskog kantona koja posjeduje certifikat općine sa povoljnim poslovnim okruženjem. Trening centar i ostale predispozicije opravdat će tezu da je ova općina postala ekonomsko čudo BiH. (Fena)