Grad Zenica i BBI banka podržavaju zeničke privrednike

0

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i Emir Čehajić, član Uprave BBI banke potpisali su danas  Ugovor o poslovnoj saradnji.

Ovaj ugovor predviđa podršku privrednim subjektima koji posluju na području Grada Zenice za finansiranje obrtnih sredstava, trajnih obrtnih sredstava i opreme, saopćeno je iz Gradske uprave.

Grad Zenica drugu godinu zaredom u saradnji sa BBI bankom provodi projekat pomoći privrednim subjektima koji posluju na području Grada.

Sredstva u visini od 100.000,00 KM za subvencionisanje dijela profitne marže su osigurana u budžetu Grada Zenice, s ciljem podrške obrtima, mikro, malim i srednjim preduzećima. 

“Želim se prije svega zahvaliti Udruženju poslodavaca Zenica i Privrednom savjetu Grada Zenica na čiju inicijativu smo pokrenuli ovu mjeru. To je samo jedna od mjera pomoću kojih želimo privući investitore i poboljšati uslove za ulaganje u Zenicu. Želimo da što veći broj privrednih subjekata iskoristi ovu subvenciju. Radi se o beskamatnom kreditu. Preko 10 miliona KM na raspolaganju je privrednim subjektima i koristim ovu priliku da pozovem sve privrednike da se ohrabre i prijave na javni poziv za dodjelu poticajnih kreditnih sredstava”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

BBI banka će za realizaciju Ugovora obezbijediti sredstva u iznosu od 10.120.000,00 KM. 

“BBI banka je već implementirala jednu ovakvu liniju u Gradu Zenica i odziv privrednika je bio odličan. U sklopu ove saradnje 29 preduzeća različite veličine je imalo priliku da ostvari subvenciju. BBI banka je prošle godine obezbijedila oko pet miliona KM. Ove, 2019 godine ponudili smo još bolje uslove. Profitna marža će biti 0%, a obrada zahtjeva je od 0-0,45% jednokratno ovisno o periodu otplate. Finansiranje će biti do dvije godine. Nadamo se da će ove godine biti više preduzeća koji će se prijaviti i ostvariti ovu subvenciju. BBI banka je spremna da u slučaju veće potražnje od strane privrednika s područja Zenice, obezbijedi i dodatna sredstva. Značajno je pomenuti da se ova linija ne odnosi samo na mala i srednja preduzeća, nego i za obrte. Namjena sredstava je za obrtna i trajna obrtna sredstva i opremu. Minimalni uslovi za isplatu subvencije su uredno izmirenje poreskih obaveza i obaveza po finansiranju”, izjavio je Emir Čehajić, član Uprave BBI banke.

Maksimalan iznos pojedinačnog finansiranja je 200.000,00 KM.