Grad Prijedor u top 10 najboljih evropskih investicijskih lokacija

0

Grad Prijedor je prema ocjenama specijalizovanog časopisa za direktna strana ulaganja, “FDI Magazine” (“The Financial Times Group”), svrstan u TOP 10 destinacija u kategoriji najboljih europskih investicijskih lokacija prema troškovnoj efikasnosti i strategiji privlačenja investitora, saopšteno je iz prijedorske agencije “PREDA-PD”.

Ovo visoko priznanje ostvareno je u sklopu konkursa Europski gradovi i regije budućnosti za 2016/17 godinu. Rezultati konkursa objavljeni su u prestižnoj publikaciji “FDI Magazine” koji ima veliki broj pretplatnika širom svijeta, a koji su korporativni i internacionalni investicijski profesionalci i eksperti.

Grad Prijedor je u kategoriji FDI mikro Europskih gradova (manjih od 100 hilada stanovnika) budućnosti 2016/17, osvojio 5. mjesto po visini troškova, odnosno, 4. mjesto po strategiji privlačenja investicija, što je izvrstan rezultat kada se uzme u obzir činjenica da je taj rezultat postignut u konkurenciji od 294 grada i 149 Evropskih regiona. U ukupnom zbiru Prijedor se nalazi na visokom četvrtom mjestu, dok je hrvatski gradić Ivanec proglašen za najbolji mikro grad u Europi sa najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih investicija. Pored Ivaneca, u Hrvatskoj, Jastrebarsko se nalazi na visokom 7.mjestu, dok je Vranje (Srbija) pozicionirano samo poziciju niže. Napomenimo i to da je Prijedor jedini grad iz Bosne i Hercegovine koji se nalazi na ovogodišnjoj Top 10 listi.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih europskih gradova i regija stručni ocjenjivački tim uzima u obzir kriterije kao što su: ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje, kao i postojanje strategije za privlačenje investicija. Pozicioniranje na prestižnoj top listi europskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima koje su to lokacije u koje treba ulagati.

Grad Prijedor putem svojih stručnih službi i Agencije “PREDA-PD”, već izvjesno vrijeme sprovodi brojne mjere podrške za podsticanje investiranja na svome području. Proaktivan pristup, partnerski odnos sa investitorima, fleksibilnost ponude, administrativna podrška, dosljednost i transparentnost, neki su od obrazaca koji su na raspolaganju lokalnim privrednicima i investitorima, a što je ovoga puta bilo prepoznato kod ocjenjivača najboljih evropskih gradova i regija, saopšteno je iz Agencije”PREDA-PD”.