Govor predsjednika Kine u Davosu odjeknuo širom svijeta

0

Kineski predsjednik Xi Jinping juče je održao uvodni govor na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u kojem se snažno založio za napredovanje globalizacije i odbacivanje protekcionizma, piše Xinhua.

Svjetski zvaničnici, naučnici i ekonomski stručnjaci pozitivno su komentirali njegov govor, rekavši da on ne samo da je pokazao odlučnost Kine da nastavi putem razvoja, već je i ponudio rješenja za svjetske ekonomske probleme.

Vincent A. Forlenza, predsjednik upravnog odbora, direktor i predsjednik tehnološke kompanije BD  je Xijev govor  nazvao “pozitivnim, realističnim i otvorenim”.

Gavin E. Wilson, direktor kompanije IFC Asset Management Company, također smatra Xijev govor veoma pozitivnim. Rekao je da ono što ga je najviše zadivilo su “njegove riječi o globalizaciji i slobodnoj trgovini. Globalizacija i slobodna trgovina su donijele ogroman napredak u zdravstvu, materijalnoj situaciji, obrazovanju.” Wilson je dodao da je osvježavajuće čuti kako lider druge najveće svjetske ekonomije izražava ovu poruku.

Po riječima direktora kompanije KPMG China, Honsona Toa, kineski predsjednik je, s obzirom na trenutno usporavanje svjetskog ekonomskog rasta, jasno izrazio potrebu za hitnom i hrabrom reakcijom svjetskih lidera.

– Uvjerio je svijet da je za trajnu dobrobit svih nacija potrebno istrajati u slobodnoj trgovini umjesto vraćanja na protekcionizam – rekao je To.

Hans-Paul Buerkner, direktor kompanije Boston Consulting Group (BCG) također je impresioniran Xijevim riječima i naglaskom na važnosti nastavka globalizacije, rasta i pravičnosti kako bi se potaknuo napredak ne samo Kine, već i cijelog svijeta.

Khalid Al Rumaihi, izvršni direktor Odbora za ekonomski razvoj Bahreina, rekao je da je Xijevo insistiranje na jačanju globalizacije, ekonomskog rasta te njegovo zalaganje protiv izolacionizma izuzetno umirujuće.

Jennifer Morgan, izvršna direktorica organizacije Greenpeace International, rekla je da, s obzirom na trenutnu nestabilnost svjetske politike, govor predsjednika Xija ne samo da je pomogao da se “smire živci”, već je i povećao svjetsko povjerenje.

Komentarišući Inicijativu Pojas i Put koju je Xi izložio u svom govoru, Shu Yinbiao, direktor korporacije State Grid Corporation of China, rekao je da ova inicijativa ne samo da pomaže zemljama da ubrzaju svoj razvoj, već i značajno doprinosi svjetskoj ekonomiji.