Konzum više nije lider maloprodaje u Hrvatskoj

0

Osnivač Agrokora Ivica Todorić objavio je danas na svom blogu da Konzum više nije lider maloprodaje u Hrvatskoj!

Kako je napisao, lidersku poziciju preuzela je njemačka Schwarz grupa koju čine Lidl i Kaufland.

„Gotovo je, Konzum više nije lider maloprodaje u Hrvatskoj! To je maestralan uspjeh Izvanredne uprave Agrokora, to je velebno djelo Plenkovićevog Borga, to je porazna posljedica rastakanja, pljačke i nasilja nad Agrokorom koje je dopustila Vlada i šutke gleda pravna država“, napisao je Todorić na blogu, te dodao:

„Dogodilo se upravo ono na što mjesecima upozoravam, ono što lažnim, kriminalnim izvješćima sakriva Izvanredna uprava Agrokora i podržavaju PM Plenković i Vlada. Strana Schwarz grupa s Lidlom i Kauflandom postala je najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj. Što se, da mi nisu oteli i uništili kompaniju, nikada nebi dogodilo. Kastrofalno rastakanje Konzumovih vrijednosti, za samo nekoliko godina promet tvrtke će svesti na svega šest milijardi kuna“, napisao je osnivač Agrokora te zaključio:

„Žalosno je gledati što čine s perjanicama hrvatske industrije. Konzumov je udio na tržištu do kraja 2016. godine kad je sustavom upravljala moja uprava bio apsolutno dominantan. Vlada i njezina Izvanredna uprava tu je neosvojivu poziciju uspjela preokrenuti u korist stranih lanaca. Uistinu maestralno!“

Todorić je na svom blogu objavio dokument koji dokazuje njegove tvrdnje. Kako se može vidjeti, riječ je o dokumentu kompanije za istraživanje tržišta GfK.

Iz dokumenta se vidi da su zbirni udjeli na tržištu Lidla i Kauflanda, koji pripadaju Schwarz grupi, nadmašili udio Konzuma.

Podsjetimo da je Todorić osnivač Agrokora ali da je upravljanje kompanijom, zbog enormnih dugova i nemogućnosti izvršenja obaveza, preuzela država Hrvatska preko izvanredne uprave. Ljetos je postignuta nagodba prema kojoj će povjerioci postati vlasnici Agrokora, a najveći udio će imati ruska Sberbanka.

Todorić je u Londonu gdje čeka konačnu odluku po zahtjevu Hrvatske za izručenje.