Gotovina će nestati: Banka Engleske razmatra državnu digitalnu valutu – britcoin

0

Prelazak na bezgotovinsko društvo se ubrzava, rekao je zamjenik guvernera Banke Engleske Džon Kunlif i pozvao na uvođenje državne digitalne valute.

„Novac koji je izdala centralna banka nestaje. On više nije u potpunosti namijenjen za plaćanja. Postoje u Londonu mjesta gdje ne možete da koristite gotovinu“, rekao je Kunlif u podkastu „Svop“, koji je produkcija međunarodnog udruženja za finansijske svopove i derivate.

Banka Engleske saopštila je da je u opticaju 70 milijardi funti u novčanicama, dvostruko više nego prije jedne decenije. To uključuje gotovinu u novčanicima građana, blagajnama radnji, bankama i bankomatima. Međutim, Banka Engleske dodaje da su „velike su van zemlje i koriste se za nezakonite poslove, u takozvanoj sivoj ekonomiji“.

Plaćanje karticama je u Engleskoj postalo dominantno u odnosu na keš još 2017. godine. Posljednjih godina, globalni trend se kreće ka bezgotovinskom društvu, što se ubrzalo u pandemiji virusa korona. Zbog straha od prenosa virusa preko novca, mnoge radnje zagovaraju plaćanje karticama. Takođe, Međunarodni monetarni fond, Trezor SAD, velike finansijske institucije kao što su Viza i Masterkard, ali i milijarder Bil Gejts zagovaraju napuštanje gotovine i korišćenje digitalnih valuta, čemu se sad pridružila i Banka Engleske, piše Sputnjik.

Banka Engleske razmatra da uvede državnu digitalnu valutu, koja je već dobila ime „britkoin“, a komentari zamjenika guvernera te institucije dolaze u trenutku eksplozije na tržištu kriptovaluta, za koje njihovi zagovornici navode da su „decentralizovane“.