Gorenje prodalo fabriku poznatih bojlera

0

Gorenje Grupa je prodala fabriku za proizvodnju grijača za vodu Gorenje Tiki iz Stare Pazove u Srbiji švedskoj kompaniji Nibe Industrier.

Ovu informaciju objavio je slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo na Ljubljanskoj berzi.

“Zaključili smo ugovor o prodaji 100 odsto akcija kompanije Gorenje Tiki d.o.o., kompaniji Nibe Industrier AB, jednom od ključnih igrača na evropskom tržištu električnih grijača vode”, piše u saopštenju Gorenje Grupe koje prenosi agencija Tanjug.

U obavještenju se ne navodi vrijednost transakcije.

Napominje se da ova prodaja predstavlja nastavak strategije dezinvestiranja sporednih djelatnosti grupe, kako bi se fokusirala na svoju osnovnu djelatnost proizvodnje i prodaje kućnih aparata.

Gorenje Tiki, osnovano 1951. godine od kada i posluje kao dio grupe Gorenje, ostvaruje godišnju prodaju od oko 35 miliona eura i ima jaku tržišnu poziciju u istočnoj Evropi. Svoje proizvode izvozi u više od 40 zemalja, a najviše u Ukrajinu, Njemačku, Austriju, Sloveniju i Rusiju.

Jačanje tržišne pozicije

Glavni izvršni direktor kompanije Nibe Gerterik Lindkvist, poručio je u saopštenju da će Tiki ojačati njihovu tržišnu poziciju kao jednog od najvećih proizvođača grijača za vodu u Evropi, i da će putem ove akvizicije kompanija dobiti i pristup proizvodnim kapacitetima u Srbiji.

Cijeli menadžerski tim u Staroj Pazovi ostaće na položaju, Gorenje će i dalje biti industrijski kupac njihovih proizvoda, dok će Nibe dobiti robnu marku “Tiki”, dodaje se.

Kompanija Nibe, koja je listirana na berzi u Stokholmu, ostvarila je prošle godine oko 2,1 milijardi eura prihoda i dobit od oko 190 miliona eura nakon oporezivanja.