Goražde peta bh. opština sa Business Friendly certifikatom

0

Općina Goražde je, ispunjavanjem većine propisanih kriterija, uspješno okončala proces certifikacije za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Certification). Na taj način općina Goražde postaje peta po redu općina u Federaciji BiH koja je nosilac BFC certifikata za povoljno poslovno okruženje.

Već ranije nosioci tog prestižnog certifikata postale su općine Bosanska Krupa, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Program certifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji je najprije krenuo iz Srbije 2007. godine. Nakon toga se proširio u regiji i od 2013. se provodi u Federaciji BiH.

Radi se o instrumentu koji omogućava ocjenu kvaliteta jedinica lokalne samouprave u pogledu investicijskih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i gospodarstvu.

Na putu do BFC certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pot-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje svako dvije godine.

Trenutno je u toku proces evaluacije sedam općina i gradova na području Federacije BiH u okviru 2. ciklusa certifikacije, saopćeno je iz Razvojne agencije za Hercegovinu.