Google pristao na kaznu od gotovo milijardu eura

0

Google je pristao platiti gotovo milijardu eura francuskim vlastima kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prijevari pokrenuta prije četiri godine u nagodbi koja bi mogla stvoriti pravni presedan za ostale tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj.

Francuski istražitelji pokušavaju otkriti je li Google, koji ima evropsko sjedište u Dublinu, izbjegao plaćanje taksi državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u zemlji.

Google je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 miliona eura i platiti dodatnih 465 miliona eura poreza, naveo je tehnološki div u saopćenju.
Google, dio Alphabet konglomerata, plaća mali iznos poreza u većini evropskih zemalja jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj. To je moguće zahvaljujući rupi u međunarodnom poreznom zakonu, ali ovisi i o osoblju u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore.

“Sporazum dopušta nagodbu za sve ranije sporove”, rekao je odvjetnik Googlea Antonin Levy na ročištu na pariškom sudu.
Iznos poreza koji će platiti je manji od 1.6 milijardi eura koliko je ministarstvo finansija zatražilo nakon što su pregledani uredi Googlea u Parizu 2016. Tada je ministarstvo odbacilo mogućnost postizanja nagodbe s kompanijom.

Ministar za budžet Gerald Darmanin rekao je u četvrtak za novine Le Figaro da će nagodba stvoriti pravni presedan te da su u toku razgovori s nekoliko drugih kompanija, ali nije htio otkriti o kojima je riječ.

Francuska se snažno zalagala za uvođenje digitalnog poreza u sve članice Evropske unije, ali je nailazila na otpor Irske, Danske, Švedske i Finske.

Francuska je na kraju uvela nacionalni porez zbog čega je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio uvođenjem poreza na francuska vina u znak odmazde.

“Još uvijek smo uvjereni da koordinirana reforma međunarodnog poreznog sistema najbolje pruža jasan okvir kompanijama koje posluju širom svijeta”, poručio je Google.

Hina