Google kupuje zgradu u Njujorku, najskuplji “dil” u SAD-u od početka pandemije

0

Google planira kupiti poslovnu zgradu u New Yorku za 2,1 milijardu dolara, iako većina njegove radne snage i dalje radi od kuće, objavila je danas firma.

Ovo je najskuplja kupovina poslovne zgrade u SAD-u od početka pandemije, prema The Wall Street Journalu koji je prvi objavio vijest.

Google već iznajmljuje objekat i rekao je da će iskoristiti mogućnost kupovine zgrade St. John's Terminal u kvartu Hudson Square na Manhattanu. Finansijska direktorica Ruth Porat rekla je da će zgrada “poslužiti kao sidro” njihovom novom kampusu na tom području.

Dogovor je pozitivan znak za New York jer izlazi iz pandemije čak i kad su veliki poslodavci, uključujući Google, odgodili datume povratka radnika na posao.

Google je kazao zaposlenicima da se ne moraju vraćati u ured do januara. Izvršni direktor prethodno je rekao kako očekuje da će 20 posto zaposlenika nastaviti raditi na daljinu nakon ponovnog otvaranja.

Google je, kao i druge tehnološke firme, tokom pandemije sve bolje poslovao, čime je ostvario znatan prihod za ulaganje u nekretnine i druge inicijative. Potrošači su se tokom zatvaranja još više oslanjali na internetske usluge, uključujući školu, posao i zabavu.

Firma je ranije najavila da će ove godine uložiti 250 miliona dolara u New York City i proširiti broj zaposlenih na tom području sa 12.000 na 14.000 u sljedećih nekoliko godina.

Google planira otvoriti lokaciju St. John's Terminal do sredine 2023. godine. To će mjesto biti najveći Googleov ured izvan Kalifornije. Kampus će imati oko 1,7 miliona kvadratnih metara i tu će biti smješteni Googleove prodajni i partnerski timovi.

Google očekuje da će se ugovor zaključiti u prvom tromjesečju 2022.