Google i HTC najavili 1,1 milijardu dolara vrijedan sporazum o saradnji

0
  • Dio HTC zaposlenika, od kojih su mnogi već radili na Pixel pametnim telefonima prelaze u Google
  • Google će dobiti pravo na korištenje HTC IP putem neekskluzivnog ugovora o licenciranju
  • Transakcija jača HTC-ovu predanost inovaciji i njegovom brendu Smartphone Business

Google (NASDAQ: GOOG, GOOGL) i HTC korporacija (TWSE: 2489) objavili su da je danas postignut konačan sporazum, prema kojem određeni broj HTC zaposlenika,  od kojih mnogi već rade sa Googleom na razvoju Pixel pametnih telefona prelazi u Google. Google će kompaniji HTC isplatiti 1,1 milijardu dolara u gotovini. Osim toga, Google će dobiti neekskluzivnu licencu za HTC-ovo intelektualno vlasništvo (IP).

Sporazum je potvrda desetogodišnjeg strateškog partnerstva između HTC-a i Googlea na razvoju premium pametnih telefona.

Ovaj sporazum podrazumijeva i HTC-ov nastavak strategije brendiranja pametnih telefona, omogućavajući uravnoteženiji portfolio proizvoda, veću operativnu učinkovitost i finansijsku fleksibilnost. HTC će i dalje imati najbolje inžinjere i stručnjake, koji nakon uspješnog lansiranja modela HTC U11 već rade na sljedećem flagship mobilnom telefonu. HTC će također nastaviti s razvojem ekosustava virtualne stvarnosti kako bi proširio svoj VIVE segment, istodobno ulažući u ostale tehnologije sljedeće generacije, uključujući  razvoj proizvoda povezanih putem Interneta, (Internet of Things),  proširenu stvarnost (AR) i umjetnu inteligenciju (AI).

Za Google, ovaj sporazum dodatno pojačava predanost pametnim telefonima i investicija za daljni razvoj hardverskog poslovanja kompanije. Osim nadarenog i iskusnog tima stručnjaka, Google će dodatno imati pristup HTC-ovom intelektualnom vlasništvu u razvoju pametnih telefona linije Pixel. Dodatno, ovaj sporazum također predstavlja značajnu investiciju Googlea u Tajvan, kao ključnom inovacijskom i tehnološkom središtu.

“Kao jedan od prvih proizvođača pametnih telefona vrlo smo ponosni na našu historiju inovacija. Naši vrhunski pametni telefoni, uključujući portolio intelektualnog vlasništva i HTC-ovi vrhunski stručnjaci, podržali su Google u jačanju Android operativnog sistema na tržištu” – izjavila je Cher Wang, glavna i izvršna direktorica kompanije HTC. ”Ovaj sporazum je savršen korak u našoj dugogodišnjoj saradnji, te omogućuje Googleu da maksimalno ojača poslovanje u proizvodnji hardvera, istovremeno osiguravajući nastavak inovacije u segmentima HTC pametnih telefona i VIVE virtualne stvarnosti. Vjerujemo da je HTC dobro pozicioniran kako bi održao tradiciju inovacija i iskoristio potencijal nove generacije povezanih proizvoda i usluga.”

“HTC je dugogodišnji partner kompanije Google i stvorio je neke od najljepših, vrhunskih uređaja na tržištu” – izjavio je Rick Osterloh, viši potpredsjednik u Googleu. “Uzbuđeni smo i ne možemo dočekati da pozdravimo članove HTC tima koji će se pridružiti Googleu kako bi potaknuli daljnje inovacije i razvoj budućih proizvoda”.

Očekuje se da će transakcija, koja je podložna regulatornim odobrenjima, biti finalizirana početkom 2018. godine.

Evercore je bio finansijski savjetnik za HTC i Gibson Dunn, a Tsar & Tsai je djelovao kao pravni savjetnik. Lazard je bio finansijski savjetnik za Google i Cleary Gottlieb, a Lee & Li je djelovao kao pravni savjetnik.