Google slavi 18. rođendan

0

Google je danas postao punoljetan, a svoj ulazak u svijet odraslih proslavio je svečanim videom punim balona. Sam video podsjeća na neku powerpoint prezentaciju iz davno zaboravljenih vremena, a u njemu i Google priznaje kako nemaju pojma zašto danas slave rođendan. 

Naime, kroz godine se njihov rođendan selio, a današnji dan koriste od 2006. godine. Godinu prije toga su koristili 26. septembar, a prije toga su bili aktuelni i 7. i 8. septembar. No, nema nekog posebnog razloga zašto je današnji datum toliko važan osim činjenice da se poklapa sa danom u kojem je zabilježen rekordan broj pretraživanih stranica. Kako god bilo, u ovih 18 godina postali su jedna od najvećih kompanija na svijetu.

Larry Page i Sergey Brin su Google osnovali u jednoj garaži Menlo Parku u Kaliforniji dok su bili na doktorskim studijama na sveučilištu u Stanfordu. Zajedno su vlasnici oko 16 posto dionica kompanije. Domenu Google su registrovali 15. septembra 1997, a godinu kasnije i pokrenuli kompaniju. Sjedište korporacije je 2006. godine preseljeno u Mountain View u Kaliforniji. Prva javna prodaja akcija održala se 19. augusta 2004. podižući vrijednost kompanije sa 1,67 na 23 milijarde dolara.  Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu djelatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata i drugo.

Poznat po jednostavnom dizajnu i sigurnosti, Google danas zapošljava više od 40.000 ljudi, a preko njega je povezano više od milion internet stranica.