Golf najprodavaniji auto u Švedskoj, Volvo pao na drugo mjesto

0

Švedski automobil broj jedan za 2016. godinu nije bio Volvo. Riječ je o prvoj godini u gotovo pola vijeka da najprodavanije vozilo u Švedskoj ne pripada domaćem proizvođaču.

Umjesto Volva, primat je uzeo njemački Volkswagen, odnosno njegov automobil Golf, javlja državna asocijacija proizvođača automobila, a prenosi BBC. Volkswagen Golf je na prvom mjestu sa udjelom od 5,9 posto, Volvo se nalazi na drugom mjestu sa oko 5,7 posto udjela u prodaji i to uključujući svoja tri modela.

Posljednji put kada Volvo nije bio na prvom mjestu 1962. godine, najprodavaniji automobil je također bio Volskwagen, odnosno njegova tada izuzetno popularna Buba.

Iako se Volvo sada nalazi u vlasništvu kineske kompanije Zhejiang Geely Holding Group, građani Švedske i ostatka svijeta ga još uvijek doživljavaju kao švedski proizvod. Volvo još uvijek nepokorivo drži sveukupni udio automobila u Švedskoj sa oko 21,5 posto, dok Volkswagen drži 15,7 posto.

Također, državna asocijacija proizvođača automobila potvrdila je da je u 2016. zabilježen skok broja novih registrovanih vozila. Sa 372.000 novih automobila Šveđani su ostvarili rast u registraciji za oko 8 posto u odnosu na 2015. godinu.