Globalna tražnja za ugljem na historijskom maksimumu

0

Globalna tražnja za ugljem u 2023. godini je dostigla istorijski maksimum od 8,53 milijarde tona, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Svjetska tražnja za ugljem je ove godine porasla za 1,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali ovaj rast prikriva velike razlike među regionima, navodi se u izvještaju na web-stranici IEA.

Tražnja za ugljem u EU i SAD bi ove godine mogla da padne za po 20 posto međugodišnje, dok je tražnja u Indiji u istom periodu porasla za osam posto, a u Kini za pet posto.

Međunarodna agencija za energiju smatra da će tražnja za ugljem u svijetu do 2026. godine pasti za 2,3 posto u odnosu na ovogodišnji nivo, čak i u slučaju da države ne budu sprovodile strože ekološke mjere nego dosad, prenose Nezavisne novine.

Pad tražnje za ugljem će biti podstaknut velikim proširenjem kapaciteta obnovljive energije u naredne tri godine, ističe IEA.

Kineska tražnja za ugljem predstavlja više od 50 odsto globalne tražnje, a upravo u ovoj zemlji će se znatno proširiti kapaciteti za obnovljivu energiju i time smanjiti tražnja za pomenutim energentom, zaključuje organizacija sa sjedištem u Parizu.