Globa Agrokoru smanjena s 53 na samo 1 milion eura

0

Viši sud u Ljubljani smanjio je s 53,5 miliona na samo jedan milion eura globu koju je slovenski regulator za tržišu konkurenciju (AVK) lani izrekao Agrokoru, javljaju u subotu slovenski mediji.

Time je otvorena mogućnost deblokade zapliijenjenih dionica Agrokora u Mercatoru te prijenos tog trgovačkog lanca s posrnulog koncerna na novu grupu Fortenova, obrazloženo je, kako prenosi ljubljanski dnevni list ‘Dnevnik’ u subotu.

Neslužbenu informaciju lista prenijeli su i svi ostali važniji slovenski mediji.

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupnje manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao globu od 53,5 miliona eura te za osiguranje plaćanja kazne zaplijenio njegove dionice u trgovačkom lancu Mercator.

Na odluku AVK-a o globi od 53,5 miliona eura koja je dovela do zapljene njegovih dionica u Mercatoru Agrokor se žalio na viši sud koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan platiti ‘samo’ milion eura, piše ‘Dnevnik’ iz neslužbenih izvora.

Na takvo rješenje višeg suda AVK nema pravo žalbe te ako Agrokor prihvati presudu i plati 1 milion eura stvorili bi se uvjeti za prijenos Mercatora na Fortenovu, prenose slovenski mediji.

‘Ako Agrokor podmiri globu, moći će istodobno raspolagati dionicama Mercatora. Time bi bila otklonjena i jedna od zapreka za prijenos vlasništva Mercatorovih dionica s finansijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su s izuzetkom Mercatora već prenesene sve solventne firme Agrokora’, prenijela je Slovenska televizija.

No, za realizaciju tog prijenosa, kako se navodi, potrebni su još i dopuštenje Evropske komisije, te saglasnost svih 56 Mercatorovih banaka-vjerovnica, od kojih je velika većina na to već pristala.

Direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je prošle sedmice nakon susreta s Mercatorovim slovenskim dobavljačima da bi brzi prijenos Mercatora na Fortenovu bio u interesu Mercatora, dobavljača, ali i slovenskog poslovnog okruženja u cjelini.

Hina