Gigant odlučio: Kompanije iz BiH mogu prodavati na najvećoj svjetskoj platformi

0

Jedna lijepa vijest za preduzetnike iz BiH. Kompanija Amazon revidirala je prije dvije sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi i naša zemlja.

Ovu lijepu vijest na društvenim mrežama podijelila je Azra Zaimović, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prenio je Faktor.

Kako je pojasnila, proširenjem liste, prodavači iz ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu. Interesantno, kompanija koja je svoju tržišnu vrijednost povećala za 70 posto u COVID-19 krizi tek sada dodaje čak 85 zemalja, i na taj način fundira svoj dalji rast. Zemlje pod sankcijama kao što su Kuba i Sjeverna Koreja ostale su van ove liste.

– Prodavači iz BiH ranije su mogli prodavati na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u zemlji koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu. Ulazne barijere su sada otklonjene, te preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica i/ili putem domaćih preduzeća nuditi svoje proizvode ili registrirati svoje trgovine na Amazonu.

Prodaja se može započeti već sa Amazonovim korisničkim računom ili putem profesionalnog prodajnog računa. Prodavači mogu nuditi popularne proizvode koji već postoje na Amazonu, kreirati vlastiti brend (koji je u online okruženju važniji nego inače) ili kombinirati oboje. Amazon nudi brojne analize i jedna od analitika jeste i njihova lista najprodavanijih proizvoda na Amazonu koja se objavljuje svaki sat vremena – pojasnila je Zaimović.

Najveći nastavljaju svoj rast – da li je to i naša razvojna šansa?

– Amazon oblikuje ekonomiju SAD-a pa i svijeta prema svojoj viziji. Kompanija koja je sinonim za internet trgovinu kontinuirano radi na povećanju broja proizvoda, privlačenju novih kupaca i pronalasku tržišnih niša. Činjenica da proizvodi iz BiH mogu jednostavno biti ponuđeni kupcima i isporučeni na njihova vrata u cijelom svijetu sigurno predstavlja određenu razvojnu šansu i priliku za domaće proizvođače. Međutim, ovo je prilika još više za preduzetnike i mlade osobe koji mogu kreirati svoje radno mjesto na globalnom tržištu uz relativno male investicije u početni kapital.

Za olakšan iskorak domaćih preduzetnika na svjetsko online tržište, potrebne su jasne instrukcije poreskih tijela u BiH u vezi s poreznim tretmanom prekogranične internet trgovine i dobitaka – ističe Zaimović.

Nakon 26 godina od otvaranja prve (Amazon) online trgovine knjiga, Bosna i Hercegovina je napokon na pravoj listi.