Genc Celi novi predsjednik Udruženja Ovlaštenih Privrednih Subjekata (Authorised Economic Operator)

0

Upravni odbor Udruženja Ovlaštenih Privrednih Subjekata, koje predstavlja privredne subjekte u ekonomijama CEFTA-e u vezi s programom regionalnih Ovlaštenih Privrednih Subjekata (AEO), izabrao je novog predsjednika, g. Genca Celi-ja, stručnjaka za trgovinu i carinu, da predstavlja Udruženje AEO-a sljedeće dvije godine.

Zamijenit će Tijanu Stefanovic iz RED SPED-a koja je vodila Udruženje AEO-a od njegovog osnivanja i imala ključnu ulogu u usmjeravanju organizacije prema svojim ciljevima.

Upravni odbor čine Goran Cerovina, NELT Bosna i Hercegovina, Olgica Nakova, Translog Express, Dragana Stajovic, Neregelia, Betim Kryeziu, Golden Eagle i Jovan Mutavdžić, 2B Logistics zajedno sa novoizabranim predsjednikom Gencom Celi-jem.

Genc Celi novi predsjednik Udruženja Ovlaštenih Privrednih Subjekata (Authorised Economic Operator)

U prethodnom razdoblju Upravni odbor raspravljao je o ključnim pitanjima poput plana održivosti Udruženja i daljnjeg razvoja organizacije, posebno u vezi s procesom regrutacije menadžera Udruženja AEO-a.

Tokom sastanaka održanih od njihovog izbora u martu, Upravni odbor je potvrdio čvrstu predanost Udruženja AEO-a u promicanju saradnje i napretka u ekonomijama CEFTA-e. Naglašavajući okruženje pogodno za rast i razvoj AEO programa, Odbor je iznio svoju stratešku viziju za nadolazeći mandat.

Osnovano u oktobru 2021. godine od strane privrednih subjekata unutar ekonomija CEFTA-e, udruženje AEO-a se izdvojilo kao vodeća snaga u poticanju diskusija i inicijativa usmjerenih na napredovanje AEO programa u regiji.

Udruženje AEO-a je osnovano uz podršku projekta „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“, kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Europske komisije i njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ). Posvećeno unaprjeđenju programa Ovlaštenih Privrednih Subjekata (AEO) unutar CEFTA-e, udruženje AEO-a sarađuje sa akterima kako bi promoviralo olakšavanje trgovine, osiguralo usklađenost, i povećalo konkurentnost poslovanja AEO-a.