Gdje je autoput Kotroman – Požega

0

Srbija će već naredne godine krenuti s izgradnjom dionice autoputa Požega – Kotroman, koja je zapravo dio autoputa Sarajevo – Beograd, piše BiznisInfo.

Ova dionica je dio istočnog kraka ovog autoputa, dakle onog koji od Sarajeva ide prema Višegradu, a zatim preko Užica i Čačka ka Beogradu.

Projektna dokumentacija za gradnju dionice Požega – Kotroman biće završena ove godine, a radovi bi mogli početi 2021. godine, najavila je u petak potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Kako su ranije kazali iz Zavoda za saobraćajnice u Saobraćajnom institutu CIP, ova dionica bit će duga oko 60 kilometara.

Autoput Sarajevo – Beograd, dvije trase

Radi se o veoma teškoj trasi na kojoj je konfiguracija terena planinska, na kojoj će biti veliki broj tunela i mostova. Oko 40 posto dužine auto-puta činit će objekti.

Ova dionica će spojiti granicu BiH s Beogradom.

Srbija je izgradila autoput od Beogada do Čačka (odnosno Preljine). Trenutno je u izgradnji dionica od Preljine do Požege.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je rekao da će dionica autoputa od Preljine do Požege biti završena do kraja 2021. godine. Ta dionica duga je 31 kilometar.

BiznisInfo.ba