Gautam Adani više nije najbogatiji čovjek u Aziji

0

Čini se da će Gautam Adani prepustiti svoju poziciju najbogatijeg čovjeka u Aziji drugom indijskom milijarderu dok dionice njegovog poslovnog carstva nastavljaju padati nakon optužbi za prevaru koje je iznijela jedna američka kompanija.

U izvještaju objavljenom prošlog utorka, Hindenburg Research optužio je Adanijevu grupu za “bezobraznu manipulaciju dionicama i shemu računovodstvene prevare tokom protekle decenije”.

Adani Group je osudila izvještaj kao “neutemeljen” i “zlonamjeran” i rekla da razmatra pravnu akciju, ali reakcija tržišta bila je brutalna i nemilosrdna.

Konglomerat, koji ima sedam kotiranih kompanija, izgubio je više od 90 milijardi dolara tržišne vrijednosti u sedmici otkako je Hindenburg objavio svoj izvještaj.

Taj krah na berzi izbrisao je gotovo 40 milijardi dolara Adanijeva ličnog bogatstva. Prije sedam dana bio je četvrta najbogatija osoba na svijetu. Sada je na 10. mjestu Bloombergovog indeksa milijardera.

Gautam Adani

Čini se da će ga Mukesh Ambani, indijski poduzetnik za energetiku i telekomunikacije, prestići kao najbogatijeg čovjeka u Aziji. Bloombergov indeks ažurira se na kraju svakog dana trgovanja u New Yorku.

Po Forbesovom poretku milijardera koji se ažurira u stvarnom vremenu, Ambani, koji kontrolira Reliance Industries, već je iznad Adanija. Ambanijevo bogatstvo iznosi 83 milijarde dolara, što ga čini devetom najbogatijom osobom na svijetu, dok se Adanijevo bogatstvo procjenjuje na oko 75 milijardi dolara, prema Forbesu.