Gates skupio milijardu dolara za novi projekat od 7 giganata, među njima i najveći izvoznik iz BiH

0

Bill Gates prikupio je stotine miliona dolara od sedam velikih američkih firmi, za razvoj čistih tehnologija koje bi mogle odigrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Breakthrough Energy, neprofitna organizacija koju je Gates osnovao 2016. godine, objavila je u ponedjeljak da je osigurala ulaganja od Microsofta, BlackRocka, General Motorsa, American Airlinesa, Boston Consulting Groupa, Bank of America i ArcelorMittala.

Ukupna veličina ulaganja nije objavljena, ali navodno iznose preko milijardu dolara.

ArcelorMittal je jedan od globalnih lidera u industriji čelika, a u BiH je vlasnik tvornice u Zenici koja je najveći izvoznik iz BiH.

Gatesova firma sa sjedištem u Washingtonu rekla je da će se novac upotrijebiti za finansiranje njenog projekta “Revolucionarni energetski katalizator” pokrenutog ranije ove godine koji ima za cilj finansirati, proizvoditi i kupiti nova rješenja koja će pomoći u podupiranju ekonomije bez ugljika.

Gates je u saopštenju rekao da je “nova industrijska revolucija” potrebna ako svijet želi izbjeći klimatsku katastrofu.

– Polovina tehnologije potrebne za postizanje nulte emisije ili još ne postoji ili je preskupa za velik dio svijeta. “Kataliztor” je dizajniran da to promijeni i pruži učinkovit način za ulaganje u našu budućnost čiste tehnologije – rekao je suosnivač Microsofta.

Dodao je da će, radeći s ovom rastućom zajednicom privatnih i javnih partnera, program globalno sagledati krajolik energetskih inovacija-ključne tehnologije, vodeće firme, finansijske partnere i ključne politike, te finansirati projekte koji će imaju najveći pozitivan utjecaj na našu planetu.

Program će se u početku usredotočiti na tehnologiju za “hvatanje” ugljičnog dioksida, zeleni vodik, dugotrajno skladištenje energije i održivo avionsko gorivo.

BlackRock je obećao 100 miliona dolara kroz pet godina kroz svoju dobrotvornu fondaciju, dok su isti iznos izdvojili Microsoft, American Airlines i ArcelorMittal. Ostali nisu otkrili veličinu svojih ulaganja.

Larry Fink, izvršni direktor i predsjednik firme BlackRock, rekao je u saopštenju da je prijelaz u svijet s nultom emisijom “zajednička odgovornost svakog građanina, korporacije i vlade”, dodajući da će za globalnu energetsku tranziciju biti potrebno 50 biliona dolara.

Uprkos onome što svjetski čelnici i direktori kažu, takozvana energetska tranzicija zapravo se još ne događa. Globalna upotreba fosilnih goriva ubrzava se i postat će još gora, povećavajući rizik od klimatske katastrofe.

Aditya Mittal, izvršni direktor ArcelorMittala, najvećeg proizvođača čelika u Sjevernoj Americi, rekao je u izjavi da su inicijative poput “Revolucionarnog energetskog katalizatora” od ključne važnosti za firmu i cijelu industriju čelika.

– Industrija čelika zna kako se dekarbonizirati, ono što nam nedostaje je dostupnost čiste energije po konkurentnim cijenama koja nam daje temelj za stvarno ubrzanje – rekao je.