Gastronomska promocija Sarajeva: Tradicionalna kuhinja online

0

Pobratimska Općina Mamak iz Republike Turske finansirat će realizaciju projekta pod nazivom “Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije“, koji je pripremio Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o projektu koji se oslanja na savremene IT tehnologije i koji promovira tradicionalnu starogradsku kuhinju na jedan inovativan i zanimljiv način. Želja je da se kombinacijom tradicije i moderne tehnologije na jedan zanimljiv način, putem smartphone aplikacije namijenjene Android i iPhone platformi, turistima predstavi tradicionalni kuhar sarajevske čaršije.

Aplikacija “Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije” bit će dostupna na tri jezika: bosanski, engleski i turski.

Ova aplikacija bi trebala imati funkciju jedne vrste vodiča kroz bogatu starogradsku kuhinju, ali bi trebala i predstavljati značajan način komunikacije s turistima i svim građanima Sarajeva koji žive i rade u inostranstvu, a koji još uvijek pamte okuse tradicionalne sarajevske kuhinje.

“Već odavno Općina Stari Grad se profilirala kao gastro destinacija zbog uticaja djelovanja različitih kultura na ovom području, pa upravo tu činjenicu, u odnosu na konkurenciju, treba posmatrati kao prednost”, istakla je Selma Velić, šefica Sektora za lokalni razvoj.

U toku je priprema potrebnih materijala za izradu ove aplikacije, a iz Sektora najavljuju da bi online kuhar mogao biti završen u narednih nekoliko mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je oko 12.000 KM, od čega je 85 posto sredstava obezbijedila pobratimska Općina Mamak, dok će ostatak finansirati Općina Stari Grad.

Općina Stari Grad Sarajevo i Općina Mamak iz Ankare potpisale su Sporazum o saradnji i bratimljenju 22. avgusta, 2013. godine.