“Gasprom” spreman da ulaže u RS i da gradi gasovod

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je rekao da je poruka predstavnika ruskog “Gasproma” da ostaju pri stavu da su spremni da ulažu u Republiku Srpsku i da grade gasovod.

– Južni tok ruskog gasovoda koji je izgrađen u nešto izmijenjenoj varijanti i koji je došao do Srbije ide sada prema Mađarskoj. Mi smo sada na potezu da uradimo krak koji će od Bijeljine ići prema Banjaluci, Prijedoru i Novom Gradu – rekao je Višković za RTRS.

S obzirom da se radi o graničnoj liniji, kaže Višković, Savjet ministara, kada se za to steknu uslovi, treba da odredi kao kontakt tačku Bogatić, odnosno Novo Selo kod Bijeljine ili Pavlovića most gdje bi povezali Republiku Srpsku i Srbiju.

Višković je naveo da je delegacija Vlade Republike Srpske tokom posjete Sant Peterburgu imala razgovore i u drugoj kompaniji u vezi sa izgradnjom gasne elektrane u Zvorniku dva puta po 32 megavata.

Premijer RS je najavio da će ruski partneri ovih dana doći u Zvornik kako bi na licu mjesta snimili lokaciju za izgradnju gasne elektrane i dali tehničko rješenje u vezi sa tim.

Višković je rekao da je utečnjavanje gasa, koje bi se radilo u Zvorniku, investicija od 75 miliona KM, dok bi izgradnja gasne elektrane dva puta po 32 megavata bila investicija od 200 do 300 miliona evra, što je značajna investicija.

On je istakao da bi izgradnjom gasne elektrane potrošnja gasa u RS bila povećana sa 50 na 200 miliona metara kubnih gasa na godišnjem nivou, čime bi cijena gasa za domaće korisnike bila znatno povoljnija.

Predsjednik Vlade je naveo da je Republiku Srpsku prihvatljivo da “Gasprom” ima udio učešća u ovoj investiciji, jer bi na taj način RS bila obezbijeđena ruskim gasom po akcijskim cijenama.