Funta pada na najniži nivo, novi strah

0

Evropske berze su u porastu pošto je objavljeno da je nezaposlenost u Njemačkoj pala na rekordno niski nivo.

Britanska funta pala je na najniži nivo u posljednjih pet nedjelja pošto je izašla procjena da bi konzervativci premijerke Tereze Mej na izborima sljedeće nedjelje mogli ostati bez većine u parlamentu, što će joj otežati poziciju u pregovorima oko Brexita.

Njemačka federalna služba za rad saopštila je da je nezaposlenost u maju pala na 5,7 odsto s 5,8 odsto prethodnog mjeseca. Njemački DAX je u porastu 0,5 odsto, francuski CAC-40 0,3 odsto, a britanski FTSE 100 0,5 odsto.

Azijske berze su imale mješovite rezultate i pored dobrih vijesti iz Kine – indeks nabavki u privredi u Kini u maju bio na 51,2 poena, što pokazuje da se druga svjetska privreda stabilizuje. Japanski Nikei 225 pao je 0,1 odsto, dok je južnokorejski indeks Kospi porastao 0,4 odsto. Hongkonški Hang Seng je pao 0,1 odsto, a Šangajski kompozitni indeks je porastao 0,2 odsto.

Cijene nafte su značajno pale zbog sumnji da će ograničenje proizvodnje u OPEK-u i drugim državama smanjiti višak nafte na tržištu, pošto se ne smanjuje proizvodnja u SAD, navodi Blumberg. Vrijednost referentne američke nafte smanjena je za 2,2 odsto na 48,6 dolara po barelu, dok je nafta Brent pojeftinila za 2,5 odsto na 50,5 dolara po barelu.