Fudbalsko prvenstvo u Njemačkoj će vrlo malo uticati na privredni rast

0

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine čiji je domaćin Njemačka vrlo će malo i samo kratkoročno podstaći privredni rast i od njega će prvenstveno profitirati turizam.

Prema analizi minhenskog ekonomskog instituta Ifo, efekat prvenstva za njemačku privredu biće dodatna milijarda eura zahvaljujući stranim turistima, što je probližno 0,1 posto ekonomskog učinka u tekućem, drugom kvartalu.

– U makroekonomskom smislu, ovakav tip velikih manifestacija ima srazmjerno mali efekat, sa izuzetkom turizma – rekli su stručnjaci instituta.

Oni su dodali da će dok traje turnir i njemački potrošači vjerovatno u kraćem periodu više potrošiti u ugostiteljstvu i maloprodaji, ali će zbog toga smanjiti izdatke u drugim oblastima, tako da će to na ukupnu ličnu potrošnju jedva uticati.

To sugerišu, prema njihovoj analizi, i iskustva sa Svjetskog prvenstva u fudbalu 2006. koje je takođe održano u Njemačkoj, kada su u početku dolasci i noćenja stranih gostiju porasli za po 25 posto, prenosi Beta.

Prema tom modelu, istraživači Ifo računaju da će tokom ovogodišnjeg prvenstva u Njemačkoj biti 600.000 stranih gostiju i 1,5 miliona noćenja više, što će se odraziti na porast izvoznih usluga, odnosno usluga koje domaći državljani pružaju strancima, uglavnom u sektoru ugostiteljstva.

– Taj efekat je, međutim, kratkog vijeka, tako da će obim eksportnih usluga po odlasku turista u trećem kvartalu ponovo pasti i vjerovatno se zadržati na sadašnjem nivou – rekli su stručnjaci Ifo.

Ukupni Bruto domaći proizvod Njemačke u 2023. godini bio je 4.122,21 milijardu eura.