Fudbaleri BiH počeli pripreme za Estoniju

0

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine započela je pripreme na Butmiru za početak kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Prvi protivnik najboljim “Zmajevima” 6. septembra na ”Bilinom polju” u Zenici biće selekcija Estonije.

Prema riječima selektora BiH Mehmeda Baždarevića za sada se sve odvija po planu, svi igrači su doputovaili, osim Milana Đurića koji igra utakmicu za svoj klub, te Ibrahima Šehića koji će stići sa malim zakašnjenjem.

“Treniraćemo u tri grupe. Na treningu će biti 15-ak igrača, dok će se ostali odmarati. Raspoloženje među igračima je dobro, željni su igranja, spremni su, nema puno problema s povredama. Zadovoljni smo onim što smo vidjeli za kratko vrijeme. Nakon prvog treninga vidjećemo kako stvari stoje, ali mislim da za sada ide sve po planu”, kazao je Baždarević.

U osvrtu na stanje s povredom Miralema Pjanića, Baždarević je kazao da je on trenutno na pregledu, ali da misli da će biti sto odsto spreman “i za trening i za ono ga čeka do utakmice”.

O prvom protivniku u kvalifikacijama, Baždarević je rekao da je Estonija kvalitetna i ozbiljna ekipa, koju već prati dva-tri mjeseca.  “Imamo infiormacije o njima, mislim da tu neće biti iznenađenja. Radi se o ozbiljnoj ekipi. Naša zadaća je da budemo još ozbiljniji, agresivniji. Radi se o prvoj kvalifikacionoj utakmici i prvi meč, prvi korak mora biti odlučan, ozbiljan, hrabar i kvalitetan.

Najviše pažnje trebamo posvetiti sebi i našim pripremama, koje nas čekaju u ovih pet-šest dana”, dodao je selektor “Zmajeva”. Fudbaler Edin Cocalić očekuje da će novi ciklus kvalifikacija BiH otvoriti pobjedom.

“Nadam se da će treninzi biti kvalitetni. Potrudićemo se da se pripremimo što bolje. Najbitnije je da svi imamo zajednički cilj, da smo svi sto odsto usmjereni ka tom cilju. Ovog puta svi krećemo od početka. U zadnje vrijeme imamo nekih novih imena u timu, mladih igrača koji su pokazali da se može računati na njih. Tako da je spisak reprezentativaca proširen. To je jako dobro za konkurenciju”, rekao je Cocalić.

Jedan od najboljih igrača prošle sezone u Premijer ligi BiH Haris Duljević izrazio je zadovoljstvo što je ponovo na spisku selektora.  “Na nama je da se što bolje spremimo. Sigurno da neće biti lako, nadam se da ćemo se dobro spremiti i da ćemo dati svoj maksimum. Igramo kući, favoriti smo, ali to trebamo pokazati na terenu. Nadam se pobjedi, da otvorimo kvalifikacije na najbolji mogući način”, rekao je  Duljević.

Bh. fudbaleri prvi dio priprema obaviće u Sarajevu, a drugi u Trening centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici. Pored selekcija BiH i Estonije u H-grupi kvalifikacija još će igrati Belgija, Grčka, Kipar i Gibraltar.